Комшијске цене за роминг

Регионални споразум о ромингу, који ће од 1. јула омогућити знатно ниже цене роминга у земљама Западног Балкана, потписан је на другом Дигиталном самиту Западног Балкана у Београду под покровитељством ЕУ.

Споразум су потписали представници западнобалканске шесторке, а испред Србије министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Цене роминга ће у првој фази, од 1. јула, бити смањене за 27 одсто, а од 1. јула 2021. године се очекује потпуно укидање роминга за Западни Балкан.

Према споразуму, цене за минут разговора не могу бити веће од 22,4 динара, цене поруке од седам динара, док ће максимална цена за пренос података бити 21,4 динара, све без ПДВ-а.

Цена роминга са Албанијом биће умањена за чак 85 одсто, будући да Албанија до сада није била део споразума који су 2014. године потписале Србија, Црна Гора, Северна Македонија и БиХ.

Премијерка Ана Брнабић обратила са на почетку Дигиталног самита и поручила да потписивање Споразума о ромингу за Србију, у тренутку када Приштина крши друге регионалне споразуме, за Београд није била лака одлука и додала да Србија шаље јасан сигнал да чини све да пружи региону шансу да буде просперитетан и има другачију будућност.

"Најлакше и политички најопортуније би било да се не потпише тај споразум у време када се неки други регионални споразуми, а пре свега мислим на ЦЕФТА споразум, крше већ четири месеца од стране Приштине. У овом тренутку нису потребне лаке и популарне одлуке, већ оне које дају јасан сигнал да ће Србија учинити све што може да регион буде стабилан."

Премијерка је истакла да регионални споразум о интересу свих грађана региона и целе привреде региона.

"Четврта индустријска револуција може свима да помогне да се надокнаде пропуштене шансе и да почнемо да побеђујемо, појачавамо конкурентност, побољшавамо образовање и функционисање јавне управе, како бисмо младим људима оставили бољи регион", сматра Брнабићева.

Европска комесарка за дигитално друштво и економију Марија Габријел рекла је да ће потписивање споразума донети знатне могућности за становништво.

"Данас смо овде сведоци важног потписивања, новог уговора о ромингу у региону, који ће донети одличне могућности за становништво и запослене. Да будем јасна, ово је ваш уговор, не наш, и ја желим да вам честитам, то је јасан сигнал ваше позиције, и можете да рачунате на нашу подршку. Следећи корак је потписивање оваквог споразума са Европском унијом", навела је Марија Габријел.

Дигитални самит Западног Балкана, у организацији Владе Србије, траје два дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво