Ђердапске хидроелектране – зелене европске снаге

У наредних неколико година "Хидроенергетски и пловидбени систем Ђердап" биће потопуно обновљен. То је веома важно, јер ђердапске хидроелектране обезбеђују Србији четвртину струје. Радови на "Ђердапу 1" су у завршној фази, а један од потписаних докумената током недавне посете руског председника нашој земљи, покренуо је и реконструкцију друге Ђердапске хидролектране.

Ђердап је водена сила – сваки агрегат пропусти 800 кубика у секунди и преточи их у струју. Од шест агрегата на "Ђердапу 1" четири је модернизовано, тако да ће до краја 2020. бити потпуно обновљен. Већ се припрема и ревитализација "Ђердапа 2".

"То је најангажованија електрана у систему ЕПС-а. Тако да њени агрегати имају већ преко 200.000 сати рада. Ту има 10 агрегата и ту је планирано да се ти агрегати потпуно ревитализују да се и њима, као и на "Ђердапу 1", продужи радни век за 30 до 40 година и подигне снага за отприлике 50 мегавата", објашњава Саво Безмаревић, извршни директор за производњу енергије ЕПС-а.

Обнову агрегата са ЕПС-ом ради руска компанија "Силовије машини". А тај захтеван посао агажује и велики број домаћих радника.

"Руска, иначе, хидроенергетика је врло моћна. Ми имамо добру сарадњу са њима. Уз то руски агрегати су се показали изванредним и ја очекујем ту заиста добре резултате", истиче Никола Рајаковић, професор Електротехничког факултета у Београду.

Рад ђердапских хидроелектрана усклађује се са "Електропривредом Румуније", јер су оне заједнички објекти двеју земља.

"Ми заједнички морамо да водимо рачуна о њима на дневној бази и о свим инвестицијама се договарамо и кординирамо наше активности. Има простора да се та сарадња побољша поготову у одржавању српског приобаља. Наравно, ми смо у сталном контакту са њима", додаје Безмаревић.

Еколошки значај Ђедапских хидроелектрана је немерљив, носе епитет – зелене европске снаге.

"Захтеви и критеријуми Европске уније у односу на нове изворе искључиво је тренд ка обновљивој енергији. Према томе, када ми добијемо 50 мегавата нове снаге из 'Ђердапа 2' у обновљивом извору енергије то несумљиво доприноси нашим оним обавезама које смо преузели према Европској унији", наглашава Рајаковић.

Из Владе је већ потврђено да ће од септембра почети и рекострукција бродске преводнице на "Ђердапу 1". За те радове 40 одсто новца Србија је бесповратно добила од Европске уније, јер је Дунав важан међународни саобраћајни пловни коридор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво