Српско-руске енергетске конекције

Посета председника Русије доноси нашој земљи и нове послове који обезбеђују енергетску сигурност. Биће потписани документи у области гасне привреде - о проширењу складишта гаса "Банатски двор" и реализацији заједничких пројеката развоја гасне инфраструктуре за производњу и продају течног природног гаса. И ЕПС са Русима потписује Споразум за модернизацију хидроелетране Ђердап 2.

Складиште "Банаски двор" има капацитет 450 милиона кубика гаса, а са проширењем, само у првој фази, моћи ће да складишти 750 милиона кубика. Касније и до милијарду кубних метара гаса.

"Неколико техничких решења је дефинисано, ми очекујемо инвестициону одлуку врло брзо. Носиоци развоја тог пројекта би била компанија подземног складишта гаса "Банатски двор" која има довољно капацитета да може да води тај пројекат и да га кроз пројектно финасирање и реализује", рекао је Александар Антић, министар рударства и енергетике.

У "Гаспрому" и "Србијагасу" рачунају да ће тиме обезбедити повољније услове куповине гаса, а траспортне трошкове смањити чак четири пута.

"Сваки добар гасоводни систем мора да има и део који се односи на складиштење гаса преко лета када су потрошње мање. Веома је важно зато што планови енергетски који треба да се развијају у Србији заснивају се на природном гасу", каже Војислав Вулетић из Удружења за гас Србије.

Сарадња са Русима у развоју гасне инфраструктуре доноси најсавременије технологије за градњу ЛНГ терминала за природни гас као и изградњу гасних централа. А то ствара и нове могућности.

Срећко Ђукић, бивши дипломата каже да бисмо у том случају гас повлачили из европске мреже гасовода.

"Значи, са гасом се тргује на европском тржишту као што се тргује и са електричном енергијом. Наиме, ми морамо да схватимо да Европа живи на гасу и да је гас једини гарант еколошке безбедности и сигурности Европе", истакао је Ђукић.

ЕПС са руском компанијом "Силовије машини" већ ради на ревитализацији хидроелектране Ђердап 1. Нови Споразум обезбеђује и потпуну обнову агрегата Ђердапа 2. То ће хидроелектрани не само повећати снагу за нових 50 мегавата већ јој продужити и радни век за најмње још 30 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво