Први уговор о продаји "зелене" електричне енергије

Електропривреда Србије почела је са продајом "зелене" енергије комерцијалним купцима, а први велики купац у Србији са којим је потписан уговор је Прокредит банка.

Вршилац директора ЕПС-а Милорад Грчић и члан ИО Прокредит банке Иван Смиљковић потписали су анекс уговора којим се банци издаје сертификована гаранција да ће јој убудуће бити испоручивана искључиво електрична енергија произведена у ЕПС-овим хидроелектранама, односно капацитетима који користе обновљиве изворе, саопштио је ЕПС.

Грчић је рекао да је ово први уговор те врсте који ЕПС потписује, и да је он веома важан јер се њиме дефинитивно потврђује да ЕПС све више стреми ка произвоидњи електричне енергије из обновљивих извора, што је важно како због будућности, тако и жеље да ЕПС стане раме уз раме са великим европским компанијама када је када је реч о овој области.

ЕПС трећину производње реализује у хидроелектранама, а у току је пројекат изградње првог ветропарка у Костолцу, тако да ће ускоро снага воде бити појацана и снагом ветра, истакао је Грчић.

"Електропривреда Србије показује да за нас нема стајања и да смо спремни да понудимо нов и јединствен производ на тржишту електричне енергије у Србији - ''зелену'' енергију. И на тај начин, ЕПС је спреман да стане раме уз раме са великим европским компанијама", поручио је  Грчић.

Он је указао да је неопходно да се повећа свест о важности енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије у циљу заштите животне средине.

Грчић се у име ЕПС-а и запослених захвалио представницима Прокредит банке што су први имали поверења да направе овај вид сарадње.

"Држимо се филозофије да оно што смо наследили треба да очувамо и обновимо и унапредимо сходно 21. веку и модерној технологији, али и увећамо. Увећање се у овом моменту огледа кроз ветропарк у Костолцу где је пројекат у фази реализације", рекао је Грчић.

Он је додао да ЕПС не гледа у у календар када су послови у питању и да ће радити како у децембру, тако и јануару јер од тог предзуећа, како каже, зависи сваки привредни субјект и домаћинство у Србији.

"Први смо инсталирали соларне пуњаче за наше аутомобиле" 

Члан Извршног одбора Прокредит банке Иван Смиљковић рекао је да та банка настоји да унапређује пословање између осталог и кроз смањење потрошне енергије.

"Одлучили смо се за посебан уговор са ЕПС-ом како би убудуће у свом раду користили искључиво електричну енергију са гаранцијом порекла из обновљивих извора енергије", истакао је Смиљковић.

Потписивање уговора са ЕПС-ом је само наставак досадашње успешне праксе, рекао је он истичући да је та банка доста тога урадила на овом пољу у последњих десетак година.

"Први смо инсталирали соларне пуњаче за наше аутомобиле, а 50 одсто флоте чине електрични и хибридни аутомобили. Континуирано смо радили на смањењу електричне енергије, а и оно што смо трошили настојали смо да смањимо", рекао је Смиљковић.

Како је нагласио, у последње три године, Прокредит банка је за 25 одсто смањила потрошњу електрчне енергије, а топлотне за 30 одсто.

Купци на гарантованом снабдевању (категорија домаћинстава) не могу да купују зелену енергију, јер тренутно не постоји законска могућност.

Укупна снага хидроелектрана у власништву ЕПС-а је око 2,9 гигавати. План је да се сертификати добију за све хидроелектране и тај процес је у току. 

Годишња производња електричне енергије из обновљивих извора у ЕПС-у је око 10 милијарди киловат-сати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво