"Циђин" преузео РТБ Бор

Рударско-топионичарски басен у Бору данас је званично прешао у руке већинског власника "Циђина". Затворена је финансијска конструкција између две компаније. Кинески инвеститор се обавезао на улагање од милијарду и 260 милиона долара, плус 200 милиона долара за покривање дугова. Приоритет је инвестиција у нове руднике и технолошки развој РТБ-а.

Стратешки партнер се обавезао да ће за три године годишњу производњу од 40 милиона тона дуплирати, а за шест година повећати на 160 милиона тона и сачувати 5.000 радних места.

Министар рударства и енергетике Алкесандар Антић оценио је да је ово значајан дан за Србију, велики дан за РТБ Бор и читаву источну Србију.

"Ово ће се одразити на нашу економију и целокупан развој. Ми смо за партнера добили моћну кинеску компанију која се доказала, која послује у 10 земаља, која остварује резултате и која је гарант да ће се у Бору и Мајданпеку остваривати максимална производња и водити рачуна о заштити на раду и екологију", рекао је Антић.

Подсећа да је уговор потписан у Пекингу током посете председника Александра Вучића Кини и да је након тога уследио даноноћни рад како би се уговор затворио.

"Уверен сам да је ово један од најбољих, ако не и најбољи пример који је Србија прошла током приватизације. Данас је на рачун РТБ-а уплаћено 350 милиона долара који су били на прелазном рачуну. Компанија 'Циђин' је уплатила на рачун РТБ-а тај новац и постала власник 63 одсто капитала", наводи Антић.

Дугови ће бити исплаћени 

Министар каже да ће кинески инвеститор одмах исплатити 200 милиона дугова РТБ-а, што ће бити значајно за читав низ наших субјеката – јавних предузећа и буџет РС.

"Очекујемо да 'Циђин' брзо и ефикасно крене да ради. Уговор предвиђа читав низ пословних резултата које су у обавези да спроведу. Да у наредних шест година инвестирају милијарду и 260 милиона долара. То су велики искораци који ће утицати да постану значајан сегмент наше привреде и да допринесу расту и развоју. Уколико све буде по плану и остваре се све процене – 200 до 250 хиљада тона катодног бакра ће се производити у борском басену и Србију ће то ставити на треће место у свету по производњи бакра", рекао је Антић.

Компанија ће се, каже, звати "Циђин Бор копер", а касније ће у назив бити унета и реч "Србија".

Најављено боље пословање у свим аспектима

И за Џорџа Фанга, извршног директора и потпредседника кинеске компаније, ово је посебан дан.

"Ово је велики дан у историји наших односа. Захваљујемо се на прилици коју смо добили од српског народа и владе, и кинеског народа и владе. И захваљујемо се на прилици да заједно са нашом браћом и сестрама радимо за бољу будућност. Сви знају да је 'Циђин' компанија која је на берзама у Хонг Конгу и Шангају. Тренутна тржишна вредност је око 12 милијарди америчких долара. Једна је од највећих рударских компанија у Кини, други највећи произвођач бакра у Кини и највећи произвођач цинка у Кини. Надамо се и верујемо да ћемо побољшати све аспекте пословања у Бору", наводи Фанг.

Додаје да је Србија лепа земља, богата природним ресурсима, пријатељски настројена и има пријатељску владу.

"Веома је дуго пријатељство између наших влада, то је једно челично пријатељство. Осим тога Србија је кључан фактор у новом путу свиле председника Сија. Заједно желимо да радимо вредно са српском браћом и сестром уз подршку српске владе и министра Антића, уз подршку наша два председника. Видимо светлу будућност за нашу компанију и производњу бакра", закључује Фанг.

Кинески амбасадор у Србији Ли Манчанг се захвалио министру Антићу и кинеској страни на великом труду да се пројекат заврши.

"Захваљујем се и председнику Вучићу који је дао подршку овом пројекту, а посебна захваланост грађанима Србије који верују кинеској компанији. Мислим да је ово почетак наше сарадње и очекујемо помоћ и подршку запослених и Владе Србије који су са нама разговарали о пројекту. Између наше две земље реализовано је доста пројеката и очекујем да их буде још више", рекао је амбасадор.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво