"Турски ток" спојио руске и турске обале Црног мора

Руске и турске обале Црног мора спојиле су цеви гасовода "Турски ток". На церемонији поводом завршетка радова подводне деонице учествовали су председници двеју држава Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган.

Гасовод "Турски ток", у дужини од око 1.000 километара чиниће два крака, а сваки од њих имаће капацитет по 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње. "Турским током" ће гас из Русије преко Турске бити допреман у југоисточну Европу.

Бугарска, Србија и Мађарска боре се за други његов крак како би обезбедиле алтернативни правац снабдевања гасом.

"Тај пројект дефинитивно доводи гас у наш регион. У овом тренутку се воде разговори у Бугарској, али и у читавом региону у вези са могућностима наставка даље трасе. Србија има вeлики интерес, дакле Србија је спремна", каже министар енергетике Александар Антић.

Антић наводи да "Србијагас" реализује припремне активности и да ће у наредном периоду видети какве ће бити коначне инвестиционе одлуке.

На маргинама церемоније, Антић се састао са турским министром енергетике и природних ресурса, Фаитом Донмезом.

"Реализација пројекта 'Турски ток' допринеће укупној енергетској безбедности овог дела Европе. Србија је спремна да са својим суседима развије наставак 'Турског тока'", рекао је Антић.

Истакао је да је тај пројекат значајна прилика за цео регион и његову енергетску безбедност.

"Могућности да 10 до 15 милијарди метара кубних руског гаса из Турске прође према Бугарској, Србији, Мађарској и Аустрији озбиљна је шанса да унапредимо енергетску безбедност. То ће отворити могућност развоја гасификације и гасне привреде", навео је Антић.

Он је истакао да би прикључењем на "Турски ток" поменуте земље постале транзитне и за гас и да би од тога остваривале значајан профит. 

Министар Фаит Донмез рекао је да сарадња у области енергетике прати експанзију укупних односа две државе.

Министар Антић у Истанбулу је разговарао и са министром енергетике Азербејџана Парвизом Шабазовом.

Том приликом азербејџански министар упутио је министру Антићу позив за учешће на Савету Јужног гасног коридора (ТАНАП и ТАП), који ће се одржати 20. фебруара 2019. године у Бакуу.

Турска је већ главно гасно чвориште у Југоисточној Европи. Уз "Турски ток" има два гасовода којим се допрема руски гас а ТАНАП-ом од прошле године стиже и гас из Азербејџана. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво