Стручњаци за визуелне ефекте све траженији

Извоз ИТ сектора прошле године достигао је 900 милиона евра, од чега 70 одсто чини рачунарско програмирање. Једна од области која налази све више простора на страним тржиштима је мало познати ВФX – креирање посебних визуелних ефеката за филмску индустрију и рекламе. Мало је стручњака за израду таквих ефеката, па се отварају и специјализовани студији за њихову обуку.

Специјалне ефекте тзв. ВФX у Србији раде већ 11 година, а иза себе имају више од 200 успешно завршених пројеката, углавном за филмску индустрију. Домаћи уметници анимације радили су за Холивуд и Боливуд, али и за домаће филмове.

Менаџер продукције Касандра Бакић напомиње да се ради по врло јасним захтевима.

"Тако да имамо неки креативни инпут од супервизора и режисера. Наравно да увек има малих одступања и са неким клијентима смо имали прилике до сада да се и сами креативно изразимо", додаје Бакићева.

Посла кажу, има али не и довољно стручних аниматора, те су пре пет година основали сопствени центар за обуку, кроз који је прошло 90 одсто њихових запослених. Никола је завршио обуку за моделинг, али се определио за рад на завршној етапи склапања делова анимације, тзв. композитинг.

"Око годину дана људи иду на праксу да би могли да науче, јер није ту само ствар у томе да се научи како да се ради у програму, него како да се решавају одређени проблеми – од колор корекције, до грин скрина", каже дипломирани драматург Никола Јелачић.

За анимацију и специјалне ефекте имају 17 курсева (три за тинејџере) који трају, од месец дана до три и по месеца. За основне, неопходно је познавање рада на рачунару и енглеског језика, али за неке курсеве треба знати програм 3Д маја, сликање или фотошоп.

Ива Миоковић из центра за обуку "Кратер студио" наводи да се обука обавља за разне позиције.

"То су позиције - моделар, аниматор, ригер, све које су потребне у ВФX индустрији која је јако млада, а дефициту смо са артистима", истиче Миоковићева.

Приходи од специјалних филмских ефеката у Србији нису објављени, али је познато да је за неке од новијих филмова са анимацијама, вредних на десетине милиона евра и до половине буџета издвојено управо за специјалне ефекте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво