Суша отежава сетву пшенице

Почела је сетва пшенице, за коју ратари кажу да се обавља у сушним условима и да је за нормалан рад потребно да падне 20 до 30 литара кише по квадратном метру. Оптимални рок за сетву је до 25. октобра, али је извесно да ће због суве земље многи сејати и након тог рока.

Исидор Битевић, пољопривредник из Стајићева код Зрењанина, ове године ће посејати 15 хектара пшенице, слично као лане. Сетва ће, каже, протећи из доста проблема и више трошкове у односу на предходну годину.

"Велика је суша, значи тешка је обрада земљишта. Цена репроматеријала је висока, цене ђубрива, семена. Цена горива је нарочито висока и не знам како ћемо се носити са свим тим недаћама. По хектару када погледамо, мислим да је цена за 20 до 30 посто скупља сетва него прошле године", објашњава Исидор Битевић.

Стручњаци и ове године упозоравају да је неопходно сејати декларисано семе. Сејући семе са тавана произвођачи ризикује нижи принос, лошији квалитет и чешћу појаву болести током вегетације.

"Први проблем у нашој сетви јесте да је испод 40 посто декларисаног семена у производњи пшенице. То декларисано семе ипак даје неки квалитет бољи, односно квалитет који би се могао кроз цену на неки начин надокнадити", истиче Вукосав Саковић из Фонда "Жита Србије".

Пољопривредни аналитичар Чедомир Кецо сматра да је производња пшенице за домаће ратаре и даље ризик, јер не постоје уговори између произвођача, откупљивача, прерађивача и извозника пшенице.

"Изостала је озбиљна едукација које сорте пшенице имају шансу у извозу и које су битне за мељаву и за квалитет хлеба код нас у Србији", каже Чедомир Кецо, пољопривредни аналитичар.

Од јула до данас цена пшенице је расла са 16,50 на 19 динара за килограм и овакво стање на тржишту обично опредељује ратаре да више сеју пшеницу. Очекивања су да ће површине под пшеницом бити у границама вишегодишњег просека, али да неће достићи лањских 675.000 хектара, што је било највише у протекле две деценије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво