Амерички "Бехтел" заинтересован за Моравски коридор

Mинистарка Зорана Михајловић изјавила је да је америчка компанија "Бехтел" заинтересована за учешће у изградњи деонице пута Појате–Прељина на Моравском коридору и да ће ускоро бити потписан Меморандум о сарадњи.

На инфраструктурним пројектима присутни су и Светска банка и Европска инвестициона банка и Европска банка за обнову и развој, кинески, азербејџански и европски извођачи, а ускоро и америчке компаније, рекла је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић за "Радио Београд" у емисији "Седмица".

Истакла је да је то битно за Србију, за њен економски, али и политички положај.

"Ми јесмо мала земља, али наше је богатство у геостратешком положају и то треба да искористимо. Сваки пут је политички пројекат и сваки пут који градимо, Србији повећава политичку, економску и инфраструктурну стабилност. Зато ја не одустајем од ауто-путева", рекла је Михајловићева.

"Кинеске инвестиције достигле 10 милијарди"

Министарка, која је ове недеље са председником Вучићем и другим члановима Владе била у посети Кини, потврдила је да је вредност кинеских инвестиција достигла 10 милијарди и да се највећим делом оне односе управо на инфраструктурне пројекте.

Последњи договорен посао је кредит за обилазницу око Београда, рекла је Михајловићева.

Обилазница ће бити завршена за две и по године, а договорена позајмица је под преференцијалним кредитом од два и по одсто на 15 година.

Осим обилазнице, као приоритете министарства, навела је реконструкцију и изградњу брзе пруге Београд–Будимпешта.

Коридор 10, путни и железнички, је нешто што је најважније за Србију, уколико жели да буде транспортна рута, нагласила је Михајловићева.

"Комплетан Коридор, од севера до југа биће завршен за три године. Други по важности је пут који нас повезује са Црном Гором и он је значајан јер Србија њиме излази на море", рекла је министарка.

Каже да из ЕУ не стижу критике због сарадње са Кином, али да, кад се интересују за кинеске инвестиције, одговори из Немањине су јасни – сви који желе да улажу у Србију, добро су дошли, услови кинеских кредита су повољнији и, на крају, и ЕУ има дневне односе са НР Кином, па, према томе, кад ЕУ прекине односе са Кином, "онда може и Србија да прича о томе".

"Наставак пруге до Суботице чека нови финансијски уговор"

Први део пруге Београд – Стара Пазова би требало да буде готов за две године, као и деоница до Новог Сада. То значи да ће се од Београда до Новог Сада стизати за 25 минута, објаснила је Зорана Михајловић и додала да наставак железничког пута до Суботице чека нови финансијски уговор.

"Та деоница је најскупља, кошта милијарду долара и радови би требало да почну најкасније до средине следеће године", рекла је Михајловићева.

За три године биће комплетна брза пруга од севера до југа Србије, рекла је министарка и указала да је ту брзина и даље између 50 и 80 километара на час.

Подсетила је да је пре шест месеци потписан споразум са кинеском компанијом ЦРБЦ, а разговори о техничкој документацији настављени су и током посете Пекингу.

"Очекујем да радови почну догодине, али најмање три године је потребно да се рехабилитује тих 160 километара пруге. Међутим, за трасу од Ниша до Димитровграда већ имамо потписане уговоре вредне 260 милиона евра и радови око Ниша су у току", навела је Михајловићева.

"Не планирам да мењам свој политички стил"

Упркос томе што је често на удару критика и у самој Влади, Михајловићева каже да не планира да мења свој политички стил.

"Ја знам шта је мој циљ и сваки посао који радим настојим да обавим тако да не обрукам себе, своју породицу и државу. Ако се то некоме не свиђа, ја ту ништа не могу", рекла је министарка.

Као своје политичко упориште она је навела председника Вучића "кога можда не познаје толико дуго као неки други", али са којим, каже, има одличну сарадњу.

"На свим овим пројектима, седели смо и заједно радили. Ја га не видим само као политичара, он је пре свега државник и то је важно за нашу земљу", закључила је министарка Михајловић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво