Михајловић: Улагање у развој железнице синоним за напредак Србије

Пруга Стара Пазова – Нови Сад, која је део будуће брзе пруге Београд – Будимпешта, биће завршена до новембра 2021, а министарка грађевинарства Зорана Михајловић је, обилазећи радове на изградњи вијадукта и тунела Чортановци, истакла да је улагање у развој железнице синоним за развој и напредак Србије.

"Кад год се улагало у железницу и Србија се развијала и тако је било у претходних више од сто година. Знамо да се Србија убрзано развијала крајем 19. века, као и седамдесетих кад се градила барска пруга, али исто тако знамо и колико су и Србија и њена железница стагнирале у претходних 20-30 година, јер смо 2013. и 2014. затекли пруге којима се иде 10, 30 или 40 километара на час, што је последица деценија неулагања", рекла је Зорана Михајловић.

Обраћајући се новинарима после обиласка радова, она је истакла да је градилиште код Чортановаца уређено, да постоји добра и ефикасна сарадња српских и руских компанија. 

"Све се ради у складу с уговором, као што је био случај и на другим пројектима на којима је радио РЖД", рекла је Михајловић и додала да је до сада уговорен целокупан износ руског кредита од 800 милона долара, а да је до сада повучена око половина средстава.

Каже да смо још у грејс периоду по питању тог кредита и да је рок за његово коришћење раније продужен до 2021. и да ће све бити повучено, у складу са динамиком радова.

Она је додала да је вредност инфраструктурних пројеката текућих и планираних на територији Војводине најмање две милијарде евра и да је следећи састанак заједничке радне групе Владе Војводине и Министарства грађевинарства, саобраћја и инфраструктуре заказан за понедељак.

У понедељак ће бити одржан састанак заједничке радне групе коју чине представници покрајине и Министарства грађевине.

Михајловић је подсетила да ће наредне године почети нови инвестициони циклус вредан пет милијарди евра, на пример, изградња пруге Нови Сад – Суботица, ауто-пут Рума – Шабац –Лозница, Фрушкогорски коридор, ауто-пут између Прељине и Пожеге, прва деоница ауто-пута између Ниша и Мердара на првој деоници Ниш – Плочник и други.

Обиласку радова, које изводи руска компанија "РЖД интернешнел", присуствовао је и амбасадор Руске Федерације у Србији Алексадар Чепурин и покрајински премијер Игор Мировић.

Покрајински премијер Мировић је рекао да је поносан што Војводина има тако велико градилиште у Срему и да се већ сада види да ће се за три-четири године најмање двоструко скратити време путовања између Београда и Новог Сада захваљујући том пројекту.

"То ће много значити и за развој Војводине и свих општина које се налазе на траси пруге", рекао је Мировић.

"Тешко је пронаћи речи којима се може описати уређеност градилишта, сарадња руских и српских компанија, ефикасност, поштовање рокова, велики број машина", додао је покрајински премијер.

Казао је да је у току јавна набавка за припрему пројектне документације између од Новог Сада до Зрењанина и Борче у Београду.

Он очекује да ће до краја октобра бити изабран извођач и да ћемо у уговореном року, до краја 2019, имати идејне пројекте за све деонице.

Додао је да ће ускоро бити потписан уговор за Фрушкогорски коридор и да ће ускоро почети изградња Б и Ц блока Клиничког центра Нови Сад.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин је рекао да изградња пруге показује жељу Владе Србије за напредак и да постоји добра сарадња на реализацији пројеката између две стране. Додаје да је потребно боље радити и остварити напредак у билатералној сарадњи.  

Генерални директор "РЖД Интернешнел" Сергеј Павлов је рекао да је то огромно градилиште чак и за ту компанију и захвалио Влади Србије на подршци.

"Постоји добра сарадња и разумевање проблема, који постоје на сваком градилишту", рекао је Павлов.

Он је казао да свуда где граде пруге, обнављају и школе, као што је то случај са школом "23. октобар" у Сремским Карловцима, у којој је компанија "РЖД Интернешенел" обновила учионицу за руски језик и опремила је потребним намештајем и опремом.

В. д. генералног директора "Инфраструктуре железнице Србије" Миробљуб Јевтић је истакао да је деоница Стара Пазлова-Нови Сад тренутно највеће градилиште у Европи.

"Рок за завршетак свих радова је новембар 2021. године", додао је Јевтић.

Изградња вијадукта и тунела Чортановци, на деоници Стара Пазова – Нови Сад, у оквиру изградње пруге за велике брзине, један је од најкрупнијих грађевинских подухвата у овом делу Европе.

"Овог тренутка, ово је нејвеће железничко градилиште у Европи. Има и већих пројеката. Вредност овог нашег пројекта је 337 милиона долара. Али појединачно градилиште, оваквих размера у Европи, тренутно већег нема", истакао је Јевтић.

Радови су почели 11. августа 2017. године. Извођач радова је руска компанија "РЖД Интернешенл", а вредност посла је око 337,6 милиона долара. 

Граде се две тунелске цеви, обе дужине од по 1,1 километар, као и вијадукт дужине 2,9 километра и носиће га 58 стубова, од којих ће највиши бити 28 метара.

Михајловић: Пријатељство Србије и Русије стамено

Након обиласка градилишта у Чортановцима, потпредседница Михајловић и амбасадор Чепурин су са представницима руских и српских железница посетили школу "23. октобар" у Сремским Карловцима, у којој је руска железничка компанија "РЖД Интернешенел" обновила учионицу за руски језик и опремила је намештајем и опремом.

Михајловићева је поручила деци да треба да уче о српско-руском пријатељству, које се показало као јако и стамено у тешким периодима у прошлости.

"Школа значи пуно нових пријатеља, новог друштва и пуно знања, али дужност нас одраслих јесте да вам кажемо и да школа није крај, да је потребно сваког дана да учите и радите на себи, јер колико знате, толико и вредите и толико сте снажни", рекла је Зорана Михајловић на свечаности у школи.

Она је ђацима пожелела пуно успеха у новој школској години и захвалила амбасадору Чепурину и руским железницама на свему што су урадили за школу у Сремским Карловцима.

"Кабинет за руски језик даје вам могућност не само да учите руски језик него и да учите о једној прелепој и величанственој земљи. Да учите о српско-руском пријатељству, које се показало као јако и стамено у тешким периодима у прошлости, као и о великим руским књижевницима и светским класицима. Нова учионица показује и колико смо снажнији кад смо заједно и кад се повезујемо, а знање језика је пут до тога", рекла је Михајловићева.

Амбасадор Руске Федерације у Србији честитао је ученицима почетак школске године и истакао да је њихов главни задатак да добро уче.

"То је важно и за земљу, јер су паметна деца њена будућност", рекао је Александар Чепурин и захвалио руским железницама и на организацији такмичења и излета српске деце у Русију, што додатно доприноси међусобном пријатељству и повезивању.

Генерални директор "РЖД Интернешенел" Сергеј Павлов рекао је да Србију и Русију спаја дивна историја и да владе две земље раде на неговању и унапређењу тих односа.

"Захваљујући тој позицији, ми данас градимо за своје пријатеље и партнере, за грађане Србије и за будућа поколења, као што каже и мото наше сарадње са српским железницама - Градимо за будућност", рекао је Павлов.

Он је додао да ће та компанија наставити да помаже српским школама. 

Председник општине Сремски Карловци Ненад Миленковић подсетио је да су Сремски Карловци битни за историју српске државе, српске цркве и образовања.

"Оно што су некад радили за школе богати појединци, данас раде друштвено одговорне компаније, међу којима је и РЖД, који модернизује пругу од Старе Пазове до Новог Сада", рекао је Миленковић.

Основна школа у Сремским Карловцима четврта је школа у Србији у коју је "РЖД Интернешенел" до сада уложила у обнову, а претходно су обновљене школе у Панчеву, Голубинцима и Врању, где је та компанија такође радила реконструкцију пруга.

Захваљујућ донацији, у школи "23. октобар" реновирана је учионица за руски језик, набављен нов намештај и опрема, интерактивна табла, као и књиге на руском језику. 

Најбољи ученици на уметничком конкурсу "Старе приче и бајке на нов начин" биће награђени путовањем у Санкт Петербург.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво