Пословне зоне привлаче инвеститоре

Уређене индустријске и слободне зоне привлаче инвеститоре па се у њихов развој све више улаже. Од 2014. године у оквиру Владиног програма за њихово опремање реализована су 103 инфраструктурна пројекта, вредна 1,7 милијади динара. Половину финансира Министарство привреде, а половину локалне самоуправе.

Од почетка године покренуто је 13 пројекта, вредних 430 милиона динара. У седам локалних самоуправа настављени су радови на ширењу постојећих пословних зона, а у осталим је започела градња комуналне и саобраћајне инфраструктуре,  гасне, електро и телекомуникационе мереже за нове зоне.

"Данас готово да немамо локалну самоуправу да није спремна да неки инвеститор дође или да неки који је већ ту реинвестира, прошири се и увећа своје пословање", каже Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде.

Пословне зоне које су привуле највише инвеститора су Шимановци, затим у Београду, Руми, Нишу, Свилајнцу, Шапцу, Пироту. Рецимо у суботичкој индустријској зони има седам фабрика које запошљавају 6.000 људи, а последња је отворена прошле седмице.

"Производни потенцијал је усмерен на извоз па сходно томе и Суботица се од 2016. године константно налази у седам до 10 посто у спољнотрговиском суфициту. У привредној зони Мали Бајмок још увек има места, то је око 10 хектара, за шта још постоји одређено интересовање инвеститор",каже Срђан Самарџић, члан Градског већа Суботице за инвестиције.

Уз постављање ограде, камера и осветљења, за потребе пословне зоне Бунушевац у Врању, граде и обилазницу и два кружна тока јер је то кажу, захтев будућих инвеститора.

"Имамо четири плана регулације у слободној зони, једним је урађена нивелација и готово комплетна инфраструктура - вода канализација, телефон кабл и струја, док су остали у разради", каже Горан Живковић, директор слободне зоне Врање.

У Влади кажу, да у оквиру тог пакета подршке локалној инфраструктури подстицајима мотивишу инвеститоре да долазе и у мање и неразвијене средине.

"Већи ниво подстицаја, али и мањи ниво услова за квалификовање за постицаје се постављају локалним самоуправама које су неразвијене", каже Драган Стевановић.

Те инвестиције се исплате се за три до пет година а најавжње је запошљавање локалног становништва. Трошење новца за пројекте пословних зона је под строгим назором. Од стотину јавних набавки за те намене само у два случаја било је неправилности што је кажу надлежни, занемарљиво. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво