"Успешна реорганизација ЕПС-а, до 2020. укупно 5.000 радника мање"

"Електропривреда Србије" се успешно реорганизује од 2014. године, уведени су савремени принципи пословања, а број запослених је до сада смањен за око 2.500 радника, кажу у том јавном предузећу.

Извршна директорка за финансије у ЕПС-у Татјана Павловић рекла је Танјугу да ЕПС тренутно има око 29.000 запослених и да је планирано да до краја 2019. буде смањено укупно 5.000 радника.

Напоменула је да је то већ скоро остварено, пошто ће ускоро бити познато колико се људи у 2017. години пријавило за стимулативне отпремнине.

У 2016. године је кроз стимулативне отпремнине из ЕПС-а отишло око 1.500 људи и око 500 људи је смањено природним одливом. У 2015. години природни одлив је, такође, био око 500 људи.

"Имали смо један пакет стимулативних отпремнина у 2017. године, не знам још тачан број, али очекујемо да ће бити макар на нивоу 2016. године", рекла је Павловићева.

Истиче да је ЕПС, захваљујући спроведеној реорганизацији, постао највеће предузеће на Балкану, као и највеће енергетско предузеће у региону које је шире од подручја Балкана.

ЕПС планира још један пакет стимулативних отпремнина у 2018. години.

"Планирано је да наставимо спровођење мера које је одредила Влада заједно са ММФ-ом у смислу смањења броја запослених", навела је Павловићева.

Рекла је да ЕПС очекује и испуњење параметара које је ММФ задао поводом наплате потраживања, заштите животне средине, смањења губитака, вертикалне организација која је доведена скоро до краја и друго.

ЕПС је увео вертикалну организацију и уведено је јединствено управљање у систему тог предузећа. Уједначени су процеси и процедуре, а пословање ЕПС-а постало је транспарентније, ефикасније и профитабилније.

Павловићева је нагласила да је ЕПС уводи и САП ЕРП систем, "који као круна свих тих реорганизација доприноси јединственом књижењу и извештавању на нивоу ЕПС групе".

Објаснила је да је организација измењена тако што је постављена функционална организација, а то значи да свака линија бизниса директно руководи својим запосленима до нивоа сваког одсека и погона, а самим тим су остварене бројне уштеде у пословању, како у делу набавки, тако и у свим осталим сегментима пословања – јединственом извештавању, јединственој организацији, линији дистрибуције и производње...

"Свака линија бизниса директно руководи са свим структурама широм Србије", указала је Павловићева.

Подсетила је да је закључком Владе Србије из 2012. године трасиран пут реорганизацији ЕПС-а, која је суштински почела 2014. године.

Прва фаза реорганизације ЕПС-а је завршена 1. јула 2015. године, када је ЕПС уместо организовања кроз 14 правних субјеката почео да функционише кроз три правна субјекта.

То су била предузећа: матично ЈП "Електропривреда Србије", зависно друштво "Оператор" дистрибутивног система "ЕПС Дистрибуција" и зависно друштво "ЕПС Снабдевање".

"Тако да је прва статусна промена ЈП ЕПС била у јулу 2015. када је пет дистрибутивних предузећа спојено у једно предузеће и када су сви произвођачи припојени ЈП ЕПС-у. У јануару 2016. је уследила наредна статусна промена када је један део Дистрибуције издвојен и припојен ЈП ЕПС, а трећа реорганизација је била у мају 2016, када је Снабдевање припојено ЈП ЕПС-у", објаснила је Павловићева.

Нагласила је да у 2017. години суштински није било статусних промена, али да је то била кључна година за успостављање функционалне организације ЕПС-ове групе.

Говорећи о плановима ЕПС-а у 2018. години, Павловићева је рекла да је остало да се до краја имплементира јединствена систематизација, која је већ скоро завршена у 2017. години и заврше бројне започете инвестиције које ће допринети повећању производње струје у термоелектранама и друго.

ЕПС је успешно завршио 2017. годину и рудари су откопали више од 39 милиона тона угља, што је други резултат у историји ЕПС-а, чиме је омогућена стабилна производња струје и снабдевање грађана и привреде.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 05. јан 2018, 00:21) - anonymous [нерегистровани]

Racunica

Daju ljudima otpremnine vece nego sto bi oni zaradili kroz plate za nekoliko godina koliko im treba do penzije.Mislim dobro je to za radnike ali za EPS nije.Hoce da se rese velikog broja ljudi po svaku cenu zbog MMFa.Sa tim "cudom" od MMF treba sto pre raskrstiti.