"Успешна реорганизација ЕПС-а, до 2020. укупно 5.000 радника мање"

"Електропривреда Србије" се успешно реорганизује од 2014. године, уведени су савремени принципи пословања, а број запослених је до сада смањен за око 2.500 радника, кажу у том јавном предузећу.

Извршна директорка за финансије у ЕПС-у Татјана Павловић рекла је Танјугу да ЕПС тренутно има око 29.000 запослених и да је планирано да до краја 2019. буде смањено укупно 5.000 радника.

Напоменула је да је то већ скоро остварено, пошто ће ускоро бити познато колико се људи у 2017. години пријавило за стимулативне отпремнине.

У 2016. године је кроз стимулативне отпремнине из ЕПС-а отишло око 1.500 људи и око 500 људи је смањено природним одливом. У 2015. години природни одлив је, такође, био око 500 људи.

"Имали смо један пакет стимулативних отпремнина у 2017. године, не знам још тачан број, али очекујемо да ће бити макар на нивоу 2016. године", рекла је Павловићева.

Истиче да је ЕПС, захваљујући спроведеној реорганизацији, постао највеће предузеће на Балкану, као и највеће енергетско предузеће у региону које је шире од подручја Балкана.

ЕПС планира још један пакет стимулативних отпремнина у 2018. години.

"Планирано је да наставимо спровођење мера које је одредила Влада заједно са ММФ-ом у смислу смањења броја запослених", навела је Павловићева.

Рекла је да ЕПС очекује и испуњење параметара које је ММФ задао поводом наплате потраживања, заштите животне средине, смањења губитака, вертикалне организација која је доведена скоро до краја и друго.

ЕПС је увео вертикалну организацију и уведено је јединствено управљање у систему тог предузећа. Уједначени су процеси и процедуре, а пословање ЕПС-а постало је транспарентније, ефикасније и профитабилније.

Павловићева је нагласила да је ЕПС уводи и САП ЕРП систем, "који као круна свих тих реорганизација доприноси јединственом књижењу и извештавању на нивоу ЕПС групе".

Објаснила је да је организација измењена тако што је постављена функционална организација, а то значи да свака линија бизниса директно руководи својим запосленима до нивоа сваког одсека и погона, а самим тим су остварене бројне уштеде у пословању, како у делу набавки, тако и у свим осталим сегментима пословања – јединственом извештавању, јединственој организацији, линији дистрибуције и производње...

"Свака линија бизниса директно руководи са свим структурама широм Србије", указала је Павловићева.

Подсетила је да је закључком Владе Србије из 2012. године трасиран пут реорганизацији ЕПС-а, која је суштински почела 2014. године.

Прва фаза реорганизације ЕПС-а је завршена 1. јула 2015. године, када је ЕПС уместо организовања кроз 14 правних субјеката почео да функционише кроз три правна субјекта.

То су била предузећа: матично ЈП "Електропривреда Србије", зависно друштво "Оператор" дистрибутивног система "ЕПС Дистрибуција" и зависно друштво "ЕПС Снабдевање".

"Тако да је прва статусна промена ЈП ЕПС била у јулу 2015. када је пет дистрибутивних предузећа спојено у једно предузеће и када су сви произвођачи припојени ЈП ЕПС-у. У јануару 2016. је уследила наредна статусна промена када је један део Дистрибуције издвојен и припојен ЈП ЕПС, а трећа реорганизација је била у мају 2016, када је Снабдевање припојено ЈП ЕПС-у", објаснила је Павловићева.

Нагласила је да у 2017. години суштински није било статусних промена, али да је то била кључна година за успостављање функционалне организације ЕПС-ове групе.

Говорећи о плановима ЕПС-а у 2018. години, Павловићева је рекла да је остало да се до краја имплементира јединствена систематизација, која је већ скоро завршена у 2017. години и заврше бројне започете инвестиције које ће допринети повећању производње струје у термоелектранама и друго.

ЕПС је успешно завршио 2017. годину и рудари су откопали више од 39 милиона тона угља, што је други резултат у историји ЕПС-а, чиме је омогућена стабилна производња струје и снабдевање грађана и привреде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво