Антић: Крајем марта тендер за РТБ Бор

Министар енергетике Александар Антић је изјавио да ће крајем марта бити расписан тендер за избор статешког партнера за РТБ Бор.

Антић је рекао Танјугу да су за РТБ Бор заинтересоване компаније из Кине, Русије и Канаде, али и из других делова света.

"Направићемо најбољи модел за стратешко партнерство, окончаћемо тај процес и крајем марта расписати јавни позив за избор стратешког парнтера", рекао је Антић.

Навео је да је ова година била јако добра за РТБ Бор, пошто су остварени добри резултати - повећана је прозводња катодног бакра.

"Резултати рударства су даљеко бољи, топионица је остварила позитивне резултате и 2018. ће у производном смислу донети даљи напрдак. Очекујемо да идућу годину завршимо са 46.000 или 47.000 тона катодног бакра. Све то праћено мерама УППР-а (унапред припремљено плана реогранизације) и повећањем ефикасности, уз добру цену бакра, чини РТБ врло атрактивним за многе компаније које би са Владом Србије хтеле у статешком партнерству даље да развијају РТБ", рекао је Антић.

Према његовим речима, тако ће се обезбедити нове инвестиције за даљи развој рударства, побољшање производње у Мајданепеку и Кривељу, али и отварање новог рудника Церово.

"То су озбиљне инвестиције које се мере стотинама милиона евра. Процењује се да је тај инвестициони циклус вредан више од пола милијарде евра, а за тако нешто није могуће да држава буде једини инвеститор и нама је потребан партнер који ће унети свој капитал", рекао је Антић.

Градња новог блока у Костолцу "догађај године" у енергетици

Почетак изградње новог блока Б-3 у Костолцу, снаге 350 мегавата, најважнији је овогодишњи догађај у сектору енергетике, уверен је министар Антић. 

"Ово је за српску енергетику, после више од три деценије, најбоља година у инвестиционом смислу, тако да је тешко изабрати један догађај. Ипак, почели смо у Костолцу да градимо нови блок Б-3 од 350 мегавата, што је највећи енергетски објекат после више деценија", рекао је Антић.

У термоелектрани Костолац је, заједно са партнерима из Кине, 20. новембра почела изградња новог блока Б-3, а вредност посла је 613 милиона долара.

Нови блок "Костолац Б-3" је највећа инвестиција у домаћем енергетском сектору и прво велико енергетско постројење које се гради у Србији после три деценије.

Подсећа да је у 2017. започета и градња великих ветропаркова и да се тренутно реализују пројекти за добијање 500 мегавата из снаге ветра.

У Нафтној индустрији Србије је започета изградња постројења "Дубока прерада" и та инвестиција је вредна 300 милона евра, нагласио је министар.

"Дубока прерада" је кључан пројекат друге фазе модернизације Рафинерије нафте у Панчеву. 

Такође, потписан је уговор за изградњу топлодалековод Обреновац - Београд, а почели су и радови на изградњи постројења за одсумпоравање димних гасова у ТЕНТ-у А у Обреновцу.

Антић подсећа и да је пуштена у рад деоница Трансбалканског коридора за пренос електричне енергије дуга 68 км, од Панчева до Решице у Румунији, донета одлука о проширењу подземног складишта гаса Банатски двор, отворен нови коп у Колубари - поље Г и друго.

"Имали смо читав сет догађаја у енергетској сфери који ће без сумње у будућности донети озбиљну енергетску безбедност и одредити Србију као лидера у региону и у електроенергетици, а надам се и у транзиту гаса. Реч је о потпуно новој енергетској политици Србије".

Антић, такође, каже да за разлику од свега тога у претходном периоду није било озбиљних инвестиција у енергетици.

На питање који би догађај у 2017. волео да заборави, рекао је да је то на првом месту лоша хидролошка ситуација због чега је била смањена производња струје у хидроелектранама, али и почетак године када је због хладног таласа била смањена производња угља.

Како каже, рудари у Колубари и Костолцу су великим напорима успели да пониште тај подбачај у производњи, тако да ћем 2017. завршити са четири одсто већом производњом угља него у 2016. години.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво