Инфраструктурни пројекати у Војводини вредни две милијарде

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и потпредседника Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, одржали су седницу Радне групе за праћење реализације великих инфраструктурних пројеката који се одвијају на територији АП Војводине.

Игор Мировић и Зорана Михајловић изразили су задовољство што је заједнички рад, кроз ову радну групу формирану у фебруару, довео до значајних помака у реализацији најкрупнијих пројеката у секторима путног, железничког и водног саобраћаја, комуналних делатности, водоснабдевања и просторног планирања, саопштено је из покрајинске владе.

Михајловићева је рекла је да је вредност инфраструктурних пројеката који се реализују у Војводини готово две милијарде евра, само у области железнице, а да се у одржавање и рехабилитацију путева у Војводини улаже 20 милиона евра.

"У 2018. нас на пролеће очекује пуштање железничког и друмског саобраћаја на Жежељевом мосту, потом и завршетак свих приступних саобраћајница", навела је министарка.

Михајловићева је рекла да на прузи Београд-Будимпешта предстоји наставак радова на две деонице, на којима је извођење већ почело, и потписивање комерцијалног уговора за трећу деоницу, од Новог Сада до Суботице.

"У јануару се расписује тендер за наставак радова на Ипсилон краку код Суботице, а кроз програм ‘Путева Србије‘ обезбеђено је да практично нема дела Војводине у ком неће бити рађена рехабилитација или одржавање неког пута", рекла је Михајловићева у изјави медијима након седнице Радне групе.

Министарка је захвалила председнику покрајинске владе на доброј сарадњи у 2017. години и похвалила рад заједничког тела Владе Србије и Владе АП Војводине, које је формирано у фебруару ове године.

"Показали смо да смо бржи и ефикаснији кад заједно доносимо одлуке и радимо заједно", рекла је Михајловићева.

Према њеним речима, захваљујући томе, ове године спојен је Жежељев мост, имамо договор о приоритетима у одржавању путева у Војводини, као и у вези с одржавањем неколико пруга на територији Војводине, које ће финансирати локалне самоуправе, уз помоћ Владе Војводине.

"Такође, Министарство ће финансирати и идејно решење за трансформацију железничке пруге Петроварадин-Беочин у зелену стазу за пешаке и бициклисте", додала је Михајловићева, саопштио је Кабинет потпредсенице владе.

Председник покрајинске владе рекао је да први пут републичка, покрајинска влада, као и локалне самоуправе заједно договарају све приоритетне пројекте од националног и регионалног значаја, и да се заједничка радна група показала као добар механизам за координирање реализације инфраструктурних пројеката.

Мировић је најавио да ће у наредном периоду бити покренута процедура за израду планске документације за брзе саобраћајнице Нови Сад-Зрењанин и Зрењанин-Борча, такозваног Војвођанског П.

"Банат има потребу за изградњом овакве брзе саобраћајнице, која ће бити додатни подстицај економском развоју овог дела Србије", рекао је Мировић.

На данашњој седници било је речи и о пројектима прекограничне сарадње с Мађарском и Румунијом, као и пројектима у областима водоснабдевања, где су из програма са немачком развојном банком KFW већ завршене фабрике воде у Сомбору и Вршцу и уговорени нови пројекти који ће решити питање водоснабдевања у Кикинди и Врбасу.

Мировић је нагласио да је веома задовољан што први пут, у протеклих низ година, Влада Србије, Покрајинска влада и локалне самоуправе на свим пројектима наступају координисано, заједнички, дефинишу се приоритети, без обзира да ли се ради о националним, великим регионалним или локалним пројектима.

"Имамо један развојни пројекат који ће бити рађен по узору на припрему пројекта Фрушкогорског коридора, како би могли да нађемо инвеститора. То је важно за Банат, као мање развијену средину у Војводини и Србији, што ће допринети његовом бржем развоју", рекао је Мировић.

Додао је да се разговарало и о Фрушкогорском коридору, новом пројекту трансформације пруге Петроварадин-Беочин у "зелену стазу" за пешаке и бициклисте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво