Нова мини млекара и "млекомати" на Златибору

У златиборском селу Крива Река, недавно је почела да ради мини млекара, изграђена и опремљена уз подршку Европске Уније и општине Чајетина, а у оквиру пројекта прекограничне сарадње Србије и Црне Горе. У млекари чијом изградњом Привредно друштво за развој пољопривреде "Златиборски Еко аграр" желе да подстакне производњу и узгој стоке, уз савремену технологију, по традиционалној рецептури, производе се сир и кајмак, који ће се наћи у златиборским хотелима и ресторанима.

Свакодневно из окружења, до млекаре три пута већег капацитета, сада стиже 1.000 литара свежег млека од коопераната, мањих произвођача, за које су, уз субвенције, најпре обезбеђени лактофризи, а потом и сигуран пласман вишкова сировог млека.

"Бивша млекара је плаћала ту неку цену од 25 динара по литру. Ова садашња 35. То је главни разлог што сам кренуо са предајом млека у ту нову млекару", каже Милан Марјановић из села Мушвете.

Николија Ивановић из Криве Реке каже да су дуго година прерађивали млеко, сопствено варили и сирили и продавали сир и кајмак на ужичкој пијаци.

"Не може то више ни здравствено ни физички да се издржи, онда смо почели да предајемо", прича Николија.

Милија Ивановић из Криве Река каже да им то много значи, поготово за оне  који имају мање стоке, две, три краве, јер већи кооперанти неће да откупљују.

"У мини погону, како је планирано, искључиво за потребе локалног тржишта, у складу са свим стандардима о безбедности хране, седморо запослених дневно ће производити 500 килограма кајмака и сира, по традиционалној рецептури са ових простора", каже Милија Ивановић.

"Наши производи ће имати и заштиту географског порекла, пре свега како би заштитили и наш производ и наше произвођаче са територије општине Чајетина од уплива и пласирања производа под именом који то нису", наводи Владимир Бојовић, директор "Златиборског еко аграра".

Руководилац и технолог млекаре "Наша Златка" Разуменка Лучић каже да им је у плану и постављање "млекомата" на Златибору тако да ће моћи туристи и мештани да конзумирају њихово пастеризовано млеко.

"Уз стимулацију 20 постојећих и обезбеђење нових коопераната, овде ће, надају се, ускоро радити пуним капацитетом и тако осигурати своју, али и производњу и пласман млека малих прозвођача са територије чајетинске Општине", каже Лучићићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво