ПКС: Штета од косовске таксе на брашно може бити и три и по милиона евра

Дистрибутери брашна могли би до краја ове године да имају штету од три и по милиона евра, уколико Приштина не укине одлуку да се за брашно произвођача из централне Србије уведу посебне дажбине у износу од 40 евра по тони, због наводног пласмана српске робе по дампинг ценама, саопштено је из Привредне коморе Србије.

"Ова мера је за ПКС неселективна, јер погађа све произвођаче брашна који послују по тржишним ценама. Ако је уочен дампинг, онда антидампинг мере требају да се односе само на оне који су испоручивали робу по нижим ценама", рекао је агенцији Бета представник ПКС Александар Радовановић.

Цена брашна је 200 евра по тони, а мера Приштине подиже ту цену на 240 евра, што брашно из Србије чини неконкурентним за тржиште Космета.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да је министарство на чијем је челу затражило од Приштине укидање такозване увозне дажбине за брашно које се из уже Србије транспортује на Косово и Метохију. 

Радовановић је рекао да је за првих осам месеци ове године из централне Србије на Косово испоручено 18.394 тоне брашна у вредности од 3,5 милиона евра, по просечној цени од 195 евра по тони.

"У прошлој години укупно је испоручено око 40.000 тона брашна, што показује да би уколико се одлука Приштине не укине, штета до краја године за произвођаче брашна могла да буде 3,5 милиона евра", истакао је Радовановић.

Радовановић је истакао да је ПКС у сталном контакту са Министарством трговине и произвођачима брашна.

"Ми смо у сталном контакту и са лосовском Привредном комором и покушавамо да мере Приштине буду селективне, да се не кажњавају сви произвођачи, који продају брашно по тржишним ценама", рекао је Радовановић.

Додао је да је косовска комора обавестила ПКС да је у току истрага њихових органа надлежних за примену ЦЕФТА споразума.

"И са наше стране се спроводи истрага и у наредним данима видећемо шта догодило и ко је можда по нижој цени која би се могла сматрати дампинг ценом ту робу испоручивао на КиМ", рекао је Радовановић.

Сафет Грџалију из косовске Привредне коморе навео је да треба да се обаве анализе и да се скупе подаци у Србији - да се узму три, четири фактуре. "На основу тога ће се одлучити да ли је то то јер једноставно нема ту никакве друге позадине, додао је Крџалију.

Истакао је да је мера привремена и да није политичког карактера. "Кроз дијалог и комуницирање то ће се решити убрзо", сматра Крџалију.

Косовско Министарство трговине и индустрије увело је заштитну меру за тамошње произвођаче брашна тако што је од 23. октобра за брашно које долази из централне Србије уведена тарифа од 0,04 цента.

Одлука је донета после жалби компаније "М енд амп Силоси" и Удружења млинара Косова и пошто је констатовано да брашно из  централне Србије долази на КиМ по ценама које су мање од тржишне вредности, односно испод цене производње. Тиме се, по оцени косовског Министарства трговине и индустрије, доводи у питање фукционисање млинарске индустрије на КиМ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво