Албанија – шанса за извоз прехрамбених производа

Најављен је скори договор о ауто-путу Ниш-Плочник, односно о делу трасе Ниш-Приштина. У првих шест месеци ове године у Албанију је из Србије извезено 35 одсто више робе него у истом периоду лане. Прошлогодишњи пословни форум у Нишу и оснивање српско-албанске прирведне коморе, појачало је привредну сарадњу две државе.

Из једне фабрике у Нишу пуних 20 година пут Албаније одлазе прехрамбени производи. Потрошачима у тој земљи нуде се углавном у супермаркетима у Тирани и Драчу.

"У Албанији послује стотину српских компанија. Код нас су ваши брендови врло популарни, нарочито у прехрамбеној индустрији", објашњава Алкета Нони из албанског "Мини-инвеста".

До индустријских паркова и слободне зоне Драч, роба из Србије одлази најчешће преко Мердара. Код Подујева увелико се гради нова саобраћајница, која ће повезати административни прелаз са ауто-путем од Приштине до Тиране и даље ка Драчу.

Лука Драч је највећа на албанском делу Јадранског мора. Једнога дана, када ауто-пут од Ниша до Драча буде завршен, она ће Србији бити најближа. Међутим, у Албанији привредници подсећају да је за добру привредну сарадњу неопходна и добра железница.

У Албанији су реконструисани важни саобраћајни правци којим роба из Европе путује до Јадрана. Ускоро почиње обнова и 440 километара пруга. Наша годишња робна размена са том земљом већа је од 100 милиона евра.

"Ми морамо такве земље да користимо због суфицита који постоји, али и због структуре робе која се пласира на та блиска тржишта. То је шанса коју Србија треба да искористи", истиче економиста Бобан Стојановић.

Директор Регионалне привредне коморе Ниш Александар Милићевић каже да Србија има велики раст, посебно у области туризма.

"Тако би заинтересовани сектори, посебно прехрамбена индустрија и грађевинарство, имали значајан пораст са овим регионом, односно Албанијом. То је за нас велика шанса", сматра Милићевић. 

У новембру, привредници Србије и Албаније срешће се на новом сајму привреде. Биће то прилика и за прве резултате мешовите коморе која постоји непуну годину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво