Кркобабић: Младима уступамо државно земљиште

Министар без портфеља задужен за регионални развој Милан Кркобабић рекао је за РТС да је битно да се покрене задугарство из основа - да се мали пољоприредници удруже и крену у производњу. Хоћемо да 200.000 или 300.000 хектара државног земљишта уступимо онима који ће хтети да је обрађују, рекао је Кркобабић.

Мисија "500 задругара у 500 села" почела је прошле недеље отварањем првих земљорадничких задруга на југоистоку Србије. Прве у општинама Мерошина и Гаџин Хан, уз подршку Владе Србије. Они су добили новачане субвенције.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Милан Кркобабић је рекао да су формиране нове земљорадничке задруге. Једна је задруга која се бави производњом и прерадом лековитог биља у Гаџином Хану а друга је пчеларска задруга која се бави производњом меда и производа од меда у Мерошини.

Кркобабић каже да су обе задруге у Нишавском округу. Подстицај за новоосноване задруге је до 50.000 евра. То све зависи, како каже, од спецификације опреме.

"Нама је битно да покренемо задругарство из основа, да се мали пољопривредници удруже и да крену. Локалне самоуправе су од кључног значаја", рекао је Кркобабић.

Према његовим речима, локалне самоуправе и мали пољопривредни произвођачи седају за сто са задружним савезима и договарају се да они пројекти који су у складу са програмима развоја тих самоуправа имају приоритет.

"И ово је нека врста дијалога, кренули смо у прави дијалог, не вербални, већ практични о опстанку српског села. Сада радимо да им створимо економске услове", каже Кркобабић.

Задруга је основ да удружимо мале произвођаче са малим поседима да би били робни произвођачи, истиче Кркобабић додајући да је то основа јер када имају задругу могу да се баве свим осталим стварима што је за село потребно - то је и нова социјална и културна политика.  

Говорећи о младима, Кркобабић каже "хаједе да им уступимо земљиште до 50 хектара и да им дајемо субвенције до 10.000 по особи, да им омогућимо да крену да се баве пољопривредном производњом".

Онај ко је заинтересован јавља се својим општинским самоуправама. О тој идеји ће се разговарати и са председником Србије, јер је, како каже Кркобабић, то нека врста нове аграрне реформе.

"Хоћемо да 200.000 или 300.000 хектара државне земље уступимо онима који ће хтети да је обрађују, а то је онда основ да сачувамо српско село", закључио је Кркобабић. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво