Пепела има и за изградњу путева и за извоз

У свету пепео има вишеструку намену – користи се у путној индустрији, производњи бетона, цемента, гипса. Коначно се и у Србији више неће бацати, а највећи потенцијал имају ЕПС-ове термоелектране. Потписан је и први уговор о донацији 3.600 тона пепела за изградњу ауто-пута Београд–Чачак.

Србија 70 одсто струје добија из угља, тако да ЕПС има огроман потенцијал пепела. Праве се планови за његово веће искоришћење.

"Ми имамо у овом тренутку на депонијама око 200 милиона тона пепела. Годишње се, на жалост или на срећу што нам је добра производња, произведе око шест милиона тона пепела. И политика Владе Србије је управо усмерена да пепео достигне статус сировине", рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Влада је још 2015. донела Уредбу о коришћењу пепела у индустрији. А термоелектране у Обреновцу и Костолцу добиле су лиценце да тргују пепелом јер би могли и да га извозе.

"Србија као Србија није довољно тржиште за количине које имамо и из тог разлога истичем да смо почели градњу луке на Дунаву, пристаништа на Дунаву, што је веома важно у транспорту пепела", каже Милорад Грчић, в. д. генералног директора ЕПС-а.

Србија, односно ЕПС, од 2010. је и члан "Екобе" – Европског удружења призвођача продуката сагоревања угља, које су основале чланице Уније. Директиве у тој области су све ригорозније, посебно у еколошким захтевима.

"Наше удружење је основно 1990. године. Регулативе су нам наметнуте и ми заједнички тражимо решења како би од сагоревања угља остварили што већу комерцијалну корист и боље штитили животну средину", рекао је Иван Скидморе, директор Удружења "Екоба".

Иначе, ЕПС за одлагање и одржавање депонија пепела годишње издваја више од 50 милиона евра.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво