Конкурси за пољопривреднике крајем године

Докле је Србија стигла са акредитацијом Управе за аграрна плаћања од које зависи повлачење новца и европских фондова? Директор те управе Жарко Радат рекао је за РТС да пољопривредници прве позиве на конкурс могу да очекују у четвртом кварталу 2017. године.

Жарко Радат је навео да ће први конкурси вероватно бити намењени за куповину трактора и обнову застареле механизације.

"Први конкурси ће вероватно бити за тракторе и механизацију, значи изабраћемо нешто где можемо брзо и ефикасно да трошимо средства која су нам на располагању", навео је Радат.

Осврћући се на оцену Европске комисије која је у септембру прошле године оценила да Србија није административно спремна за акредитовање наводи да је једна од главних примедби Европске комисије та да Управа за аграрна плаћања као институција која ће да спроводи мере међународне политике није имала довољнан број запослених.

"Једна од примедби је била да Управа за аграрна плаћања која ће да спроводи мере међународне политике, између осталог и ИПАРД 2 програм није имала довољан број запослених да докаже да има капацитет да изнесе ту причу у време када је ревизија била присутна, и то је отклоњено, на тај начин што су спроведена два конкурса успешно и што је запослен тај број људи који је недостајао. Сад смо још једино обавезни да их адекватно обучимо", објашњава Радат.

Наводи да се нове ревизије Европске комисије очекују до јуна.

"Следе нам два, може се рећи јако важна и велика корака. Један од њих је свакако долазак екстерне ревизије коју очекујемо до јуна а након састављања њиховог извештаја и од зависности од планираног времена од Европске администарције очекујемо да негде у последњем кварталу 2017. имају посету ревизије Европске комисије, убрзо након тога надамо се да ћемо и проћи кроз тај процес акредитације", каже Радат.

Истиче да Србија чекајући акредитацију није изгубила ни један евро од 175 милиона евра који има на располагању до 2020. године

"У овом моменту нисмо изгубили ни један евро средстава која су лоцирана за те намене, али ћемо у сваком случају морати да испунимо акциони план који смо сами себи зацртали, како не би дошло до тога", закључио је директор Управе за аграрна плаћања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво