Брнабић: Нови систем платних разреда од 2018. године

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић изјавила је да ће ускоро бити донет Закон о платама запослених у аутономној покрајини и локалним смоуправама, што је први корак ка новом систему платних разреда, који ће почети да фукционише од почетка 2018. године.

"Идеја о платним разредима се наставља и важан је део секторске буџетске подршке и значајна средства од ЕУ можемо да добијемо када завршимо тај јако тежак део реформе", нагласила је Брнабићева.

Како каже, у завршној фази је Закон о платама запослених у АП и јединицама локалне самоуправе пошто су о томе прошле недеље завршили консултације са Министарством финансија.

"Сада идемо у процес усвајања на Влади, а онда и у Скупштини и то је први значајан корак који нас уводи у тај систем плата. Након тога до јуна треба да завршимо каталог радних места и до краја године шифрарник радних места усвојимо са каталогом и да седнемо са синдикатима и договоримо се око система плата", нагласила је Брнабићева одговарајући на питања новинара у Палати Србија.

Према њеним речима, најтежи део посла ће бити да се нађе оптималан начин управљана људским ресурсима, а пре свега вредновања успеха и рада у јавној управи односно у локалним самоуправама и на републичком нивоу.

"Морамо да пороменимо начин вредновања успеха. Сада имамо систем вредновања од један до пет и више од 90 одсто је оцењен са пет, што значи да тај систем не функционише и да морамо да га мењамо. До септембра или октобра ћемо то завршити како би цео систем затворили до краја године и од 1. јануара кренули да радимо у новом систему", закључила је Брнабићева.

"Ове године повлачење 80 милиона евра од ЕУ"

Брнабићева је најавила да ће Србија ове године почети да повлачи 80 милиона евра од ЕУ за реформу јавне управе.

Навела је да неће бити могуће да се све транше тог износа повуку до краја године, али да је циљ да се постепено повуче што више тог новца из предприступне помоћи ЕУ.

"Приоритет у реформи биће просвета, здравство и социјлана заштита, с обзиром да њихове услуге користи највећи број грађана", рекла је Брнабићева.

Влада Србије и Европска комисија потписале су у децембру 2016. у Београду први уговор у вредности од 80 милиона евра за финансирање реформе јавне управе у Србији кроз секторску буџетску подршку у складу са правилима новог инструмента претприступне помоћи ИПА2.

Уговор предвиђа бесповратну помоћ ЕУ из претприступних ИПА фондова за 2015. преко које ће 70 милиона евра да одре директно у буџет у неколико транши у периоду од три године, а 10 милиона евра се одваја за подршку реализацији Уговора о секторској реформи.

Брнабићeва је рекла да је реформа јавне управе у Србији почела још у децембру 2013. и да је од тада до прошле године услед рационализације направљена уштеда веће од 100 милиона евра, док је у 2016. уштеда по том основу била око 40 милиона евра.

У Палати Србија се одржава четврти састанак посебне Радне групе за реформу јавне управе, а присуствује и директорка Генералног директората за суседство и политику проширења Европске комисије за Западни Балкан Хеновева Руиз Калавера.

Брнабићева је рекла да Србија у претпристуном процесу има три кључна стуба - економске реформе, владавина права и реформу јавне управе, док остале земље углавном прва два стуба.

Нагласила је још имамо неефикасну управу и да је циљ да она пружа квалитетне услуге за све грађане.

Министарка је навела је да је прва фаза реформе јавне управе  – рационализација мање- више завршена и да се сада спроводи друга фаза – реорганизација како би услуге биле што квалитетније.

Калавера је истакла да је импресионирама активностима које предузима Министарство државне управе и локалне самоуправе на челу са министарком Брнабић и да ће наставити да подржавају Србију у том процесу.

"То је један од најосновнијих аспеката у припремама Србије за чланство у ЕУ. Циљ Србије и ЕУ је да имате ефикасну и одговорну јавну управу, на услузи свим грађанима Србије", нагласила је Калавера.

Рекла је да помоћ од 80 милиона евра веома важно у том процесу.

Састанку је присуствовала и шефица тима Србија за преговоре са ЕУ Тања Мишчевићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво