У 2017. инвеститори лакше до субвенција

Да би привукла што више инвестиција, посебно у неразвијена подручја, држава је поједноставила услове за добијање подстицаја. Према новој Уредби свако предузеће које уложи 100 хиљада евра и запосли десеторо људи моћи ће од државе да добије од три хиљаде до седам хиљада евра. Што је крај у који се улаже неразвијенији, субвенције су веће.

Давање подстицаја инвеститорима од неколико хиљада евра за свако новоотворено радно место улази у другу деценију. Они који су их користили кажу да су важне.

"Сваки страни инвeститор гледа шта му нуди држава у којој би улагао. Субвенције су имале одлучујућу улогу када је Леони одлучио да отвори прву пословну јединицу у Малошишту, а и сада, када планирамо да градимо трећи погон у Прокупљу и да број запослених подигнемо са 2.200 на три хиљаде", каже генерални директор компаније "Леони" за Србију Клеменс Сакс.

"Леони" је одлучио, а у Прокупљу рачунају да ће исти избор направити и холандска компанија с којом управо преговарају.

"Како је Прокупље као општина сврстано у трећу групу развијености општина, инвестиори имају предност ако уложе у Прокупље него у неку развијенију општину јер ће добити више средстава", каже председник Општине Прокупље Александар Симоновић.

Држава за свако новоотворено место инвеститору бесповратно даје од три хиљаде евра у најразвијенијим крајевима до седам хиљада евра за радника запосленог у најнеразвијенијим, девастираним општинама. Да би привукла што више инвестиција па и оних мањих спустила је границу за добијање субвенције - довољно је да уложе трећину мање него до сада, 100 хиљада евра и да запосле најмање 10 радника.

"Желимо да дамо шансу оном највиталнијем сектору у Србији и учинимо достпуна средства подстицаја то ће се верујемо најбрже мултипликовати на развој и раст", каже државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.

Новина је да субвенције неће моћи да добију они који се баве развојем софтвера, али хоће инвеститори који уложе бар два милиона евра у пољопривреду и рибарсто и запосле 25 радника.

Новац неће моћи да се добије за пребацивање радника ангажованих на одређено време у статус стално запослених, нити да се користи, на пример, за набавку аутомобила. Контрола ће, кажу, бити строжа а новца више него у 2016. години.

Стевановић каже да је то је укупно око 12 милијарди динара колико ће се потрошити зависи колико ће инвестиори тражити.

"Надам се да ћемо превазићи 2016. годину када смо потписали 21 уговор потписали у 2016. ако остваримо да подигнемо ту бројку верујем да ће то бити", истиче он.

Прошле године за пројекте вредне 223 милиона евра држава је дала 83 милиона евра субвенција и на основу тога отворено је око 15 и по хиљада радних места.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво