Грчић: ЕПС у плусу, убудуће строжа наплата дуговања

За десет месеци ове године ЕПС је остварио добит од 16,5 милијарди динара, а Нову годину предузеће ће дочекати са 52 милијарде динара на рачуну. Поред наставка започете реорганизације пред ЕПС у 2017. мора да смањи губитке и крађу струје, и да повећа наплату, рекао је за РТС вршилац дужности генералног директора ЕПС-а Милорад Грчић.

Напољу је минус, зима тек предстоји а 70 одсто струје се добија из угља који од поплава није најбољег квалитета због чега се троши већа количина.

Снабдевање је потпуно стабилно а потрошња је на нивоу прошлогодишње. ЕПС је у првих 10 месеци забележио добит од 16,5 милијарди динара што је резултат започетих реформи. Само на коришћењу моторних возила трошкови су смањени за 15 одсто и те уштеде су огромне", рекао је гостујући у Дневнику РТС вршилац дужности генералног директора ЕПС-а Милорад Грчић.

У договору са ММФ-ом и Светском банку број запослених је требало да буде смањен за 1.000 људи.

"Ти разговори нису били ни мало лако  али смо у разговорима успели да им објаснимо да нема потребе за отпуштањем и да је прави модел за смањење броја запослених социјални програм што су они и прихватили. Пријавило се око 2.000 људи, највише из "Колубаре". Наша процена је да ће та бројка бити нешто испод 1.900", рекао је Грчић.

Смањује се и број великих дужника.

"ЕПС је већ успео да подигне наплату за 1,5 одсто. Влада је заузела чврст и јасна став када је реч о великим дужницима и помака већ има, пример је "Бор" који је уплатио дуг", рекао је Грчић.

У наредној години ЕПС очекује и почетак изградње новог термо блока у Костолцу.

"Инвестиција у Костолцу је вредна 715 милиона долара и то је веома сложен процес који се одвија у 14 фаза и и ми на пролеће очекујемо почетак изградње новог блока у Костолцу", рекоа је Грчић.

Тржиште струје је отворено а због неправилности у процедури 300 великих потрошача је отишло.

"Постоји разлика у обрачуну коју ми примењујемо. Све неправилности које смо уочили предали смо министарству унутрашњих послова а људе који су били на одговормним местима смо сменили док се истрага не заврши. Од тада нисмо изгубили ни једног купца, два велика смо вратили а очекујемо да ће у се већина вратити ЕПС-у у 2017. години", рекао је за РТС вршилац дужности генералног директора ЕПС-а Милорад Грчић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво