Вучић: Поносан сам што видим задовољне раднике

Људи из "Хемофарма" су стручни радници, показују самопоуздање и пуни су наде у сопствену фабрику, а дуго нисам видео толико радника који су задовољни својим положајем, поручио је премијер Србије на обележавању десет година рада "Хемофарма".

Компанија "Хемофарм" обележава десет година рада у оквиру немачког концерна ШТАДА, отварањем нове фабрике за контролу квалитета производа, а на свечаност је дошао премијер Александар Вучић, којег је испред фабрике дочекало око 3.000 грађана Вршца и околине.

Домаћин премијера је генерални директор "Хемофарма" и потпредседник групе ШТАДА за југоисточну Европу Роналд Зелигер, који га је провео новом фабриком, односно погоном за контролу свих производа из "Хемофармовог" портфолиа на глобалном нивоу. Та инвестиција је вредна више од шест милиона евра.

Након обиласка лабораторија за припрему узорака ХПЛЦ и фотосензитивне материје и за ХПЛЦ инструменте, премијер и министри Горан Кнежевић, Златибор Лончар и директор "Хемофарма" Зелигер одржали су радни састанак, а затим се обратили медијима.

Вучић је рекао да је изузетно поносан на раднике концерна "Хемофарм" који су, како је навео, вредни, стручни и марљиви, али који, приметио је, своје задовољство и послом, и фирмом и тиме што живе и раде у Вршцу, показују на најлепши начин.

"Људи из 'Хемофарма', стручни радници, показују толико самопоуздања, пуни су наде у сопствену фабрику и дуго нисам видео толико радника који су задовољни својим положајем", рекао је Вучић приликом отварања нове фабрике у оквиру концерна "Хемофарм".

Нада се да ће немачка ШТАДА и даље улагати те да ће "Хемофарм" постати центар за иновативну техноголију у овом делу Европе.

У том је смислу поменуо да је немачка компанија откупила један стари објекат у Вршцу, те да би ту требало да се нађе нови велики центар за препакивање.

Захвалио је радницима "Хемофарма" за које је рекао да су доказ да и наши људи могу да достигну немачке стандарде у раду, а онда приметио да би можда неко злонамеран рекао "као да нисте у Србији".

"А ја бих рекао супротно, баш као да сте у Србији и то у оној Србији за коју се боримо и у коју верујемо", поручио је премијер и додао да у овом тренутку "Хемофарм" покрива 45 одсто домаћег тржишта фармацеутских производа, те да истовремено представља нашу земљу својим производима у још 38 других држава.

Добар пословни амбијент доноси инвестиције

Вучић је истакао да је држава спремна да помогне свим инвеститорима како би имали стабилан пословни амбијент, предвидивост и стабилност пословања, а директор "Хемофарма" Роналд Зелигер је додао да је немачки капитал рационалан и да уколико постоји шанса и добри услови да ће бити и инвестиција.

Премијер је, на заједничкој конференцији за новинаре са Зелигером, рекао да се увек могу чути и примедбе, као и од Зелигера, али да је то добро јер се нико не сме уљуљкати у самозадовољство, јер онда резултата неће бити.

Наглашава да увек тежи и тражи да се лестивца подигне високо, наводећи да смо ове године по расту у Европи у првих шест, седам земаља.

Додао је и да руководство "Хемофарма", али и других инвеститора, жели и тражи више, сарадњу, предвидљивост пословања, поштовање тржишних принципа и сигурност за пословање.

Како је рекао не би говорио о томе да држава треба да штити домаћег произвођача, али да свакако не треба против њих ићи и додао да је посао да се помогне свима колико год се то може, не новцем, него ставарањем услова за сигурно и профитабилно пословање.

Зелигер је рекао да пословањем из Вршца имају прилику да извозе у многе друге земље и подвукао да је са премијером и министром здравља Златибором Лончаром разговарао о стварању атмосфере одрживог пословања обострано корисног и за фирме које производе и за Владу Србије.

"Када је реч о 'Хемофарму', ми можемо да планирамо наш посао и видимо да овде постоји одрживост пословања" рекао је Зелигер.

Уверен је да ће та компанија у годинама које долазе бити јак играч на фармацеутском тржишту.

"За то сами постављамо темеље и веома смо поносни што имамо подршку владе за то што овде радимо", рекао је Зелигер и нагласио да иза свих улагања стоји ШТАДА група, чији је менаџмент пре неколико месеци, како је рекао, одлучио да "Хемофарм" буде регионални центар тог концерна за југоисточну Европу.

"Верујем да то није неважна вест ни за ову земљу, коју немачки инвеститори очигледно доживљавају као регионално значајну и поуздану у контексту пословне и правне климе, земљу у којој је моуће дугорочно и стабилно планирати и пословати", рекао је Зелигер.

Нови објекат у Вршцу представља, истакао је, потврду да та компанија улаже и у људе, али и у квалитет и константно унапређење квалитета својих производа.

"Непрекидне промене на тржишту, озбиљна конкуренција, велика одговорност коју 'Хемофарм' има према корисницима услуга и брига за њихово здравље налаже управо овакав начин пословања", рекао је Зелигер.

Подсетио је да је ове године деценија откако је та компанија у оквиру ШТАДА групе, која је у Србију уложила више од 200 милиона евра.

"У последње две године имали смо неколико важних вести када је реч о проширењу капацитета производње и пословања. Премијер је и прошле године био са нама на отварању новог погона ампула, ове године смо значајно проширили портфолио новим производима, уложили више од шест милиона евра у 'Квалитет', у зграду у којој ради 300 стручњака и експерата са намером кадровског проширења", рекао је Зелигер.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман сматра да ће бити још немачких компанија које ће желети да инвестирају у Србију.

"Према истраживању немачке привредне коморе више од 90 одсто немачких компанија поново би инвестирало у Србији и то је знак великог поверења. Сигуран сам да ће бити још немачких и других страних инвестиција захваљујући реформама које је Влада предузела и владавини права која је важна за сваког инвеститора", напомиње Дитман.

Нов објекат под називом "Квалитет", како истичу из компаније "Хемофарм", површине је 7.000 квадратних метара, усклађен је са ГМП и највишим светским стандардима фармакопеје, а пројектован је за више од 300 запослених.

Немачка група ШТАДА је у последњој деценији уложила више од 200 милиона евра у Србију, од чега је у последње две на нови погон ампула и објекат Квалитет у Вршцу издвојила десет милиона евра.

Стратешком реорганизацијом концерна ШТАДА, ове године је формирана група за југоисточну Европу коју предводи "Хемофарм", чиме је Србија постала центар региона тог мултинационалног концерна.

Хемофарм води пословање у југоисточној Европи, покривајући Мађарску, Словенију, Хрватску, Босну и Херцеговину, Албанију, Бугарску, Румунију и Србију.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво