Како до смањења намета на зараде уз стабилну државну касу

Да би се подржала привреда и убрзао економски раст, држава ће, како се најављује, у другој половини наредне године смањити порезе и доприносе на зараде и друге пореске стопе. Привреда смањење намета на рад тражи већ 10 година, јер су, кажу, у већини земаља региона нижи за трећину. Стручњаци су сагласни – смањење је потребно, али уз очување стабилности прихода у државну касу.

За сваког радника држави се плаћа 10 одсто пореза на зараду, а онда и послодавац и запослени плаћају доприносе за пензионо и здравствено осигурање и за незапосленост.

"На 100 динара нето зараде држава узима 64 до 67 динара, зависно од висине зараде", истиче Драгољуб Рајић из Мреже за пословну подршку.

Смањење намета на зараде је пут којим се мора ићи, кажу стручњаци, али опрезно.

"Доприноси и индиректно порези, пре свега ПДВ, су основне позиције које пуне буџет. Према томе, нема великог играња у смислу експеримената са једном таквом мером. То је била једна од основних препрека да претходне владе то ураде", каже економиста Иван Николић.

Кад се држава одрекне дела неког дела прихода, мора то негде да надокнади, на пример, бољом наплатом постојећих пореза пре свега на имовину и даљим смањивањем сиве економије.

"Ми смо резултате смањивања сиве економије имали већ ове године. Раст прихода од акциза и од пореза на додату вредност је вишеструко већи од раста производње, промета итд. Међутим, ми и даље имамо велики удео сиве економије", истиче економиста Стојан Стаменковић.

О проценту могућег смањења намета на зараде економисти не би да нагађају. Привреда има рачуницу.

"За сада би било добро да порези и доприноси буду на нивоу као што је у већини источноевропских земаља – 40 до 42 одсто. То би било значајно растерећење. Ми бисмо били конкурентни с државама као што су Словачка, Чешка, Мађарска, били бисмо конкурентнији у односу на Бугарску, где је последње три године отишло највише инвеститора у региону", указује Рајић.

У Бугарској су намети на зараде најнижи – 20 одсто, у Албанији 25 одсто. Од нас веће порезе и допринсе на рад у региону имају Црна Гора и Словенија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво