Енергетска заједница: Повучен предлог за санкције Србији

Санкције Србији су повучене са дневног реда министарског састанка Енергетске заједнице који се у петак одржава у Сарајеву, речено је "ЕурАктиву" у Секретаријату Енергетске заједнице.

"Након ефикасног и посвећеног дијалога директора Секретаријата (Јанеза) Копача и министра (енергетике Александра) Антића, постигнут је споразум о обавезујућем акционом плану за реструктурирање Србијагаса, чиме ће се у исто време решити овај случај и поставити основ за сертификацију Транспорт гаса Србија, будућег оператера преносног система, у складу са Трећим енергетским пакетом", наводи се у писаном одговору Секретаријата Енергетске заједнице.

Секретаријат је раније најавио да ће на састанку министарског савета Енергетске заједнице тражити да се одлучује о могућим казненим мерама за Србију због великог кашњења у раздвајању делатности у "Србијагасу" у складу са прописима ЕУ који се примењују у Енергетској заједници Југоисточне Европе.

У Секретаријату ЕЗ за ЕурАктив наводе да је Влада Србије 11. октобра усвојила декрет којим се гасним компанијама намеће обавеза да раде у складу са акционим планом за Србијагас, и да ће Министарство енергетике редовно достављати извештај Секретаријату и гарантовати транспарентност процеса.

"У светлу таквог развоја ситуације, постигнут је договор да Секретаријат суспендује захтев Министарском савету да усвоји мере против Србије на овогодишњем састанку", наводе у Секретаријату.

Наводи се да су Секретаријат и српска влада претходних недеља имали "интензивну комуникацију" како би нашли споразумно решење о раздвајању оператери преносног система у сектору гаса.

Пропуст Србије окарактерисан је као "озбиљан и трајан", а влада је изразила "снажну одлучност" да то промени и у Секретаријату је нашла "поузданог партнера за решавање случаја".

Министар рударства и енергетике Александар Антић раније данас је рекао да се нада да Енергетска заједница неће увести казнене мере Србији и да ће ову организацију до краја дана обавестити о активностима за реорганизацију "Србијагаса" у складу са прописима Заједнице.

Санкције се у Енергетској заједници изричу због великих кашњења у усклађивању са прописима ЕУ који се примењују у оквиру Енергетске заједнице и у најгорем случају могу подразумевати ускраћивање фондова ЕУ за енергетику, док су друге мере суспензија гласачког права и искључење земље са састанка или из механизама предвиђених Уговором о ЕЗ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво