Михајловић: Рок за руски кредит мора бити продужен, обезбеђене боље пруге

Министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је за РТС да се сутра потписује уговор између српске и руске железнице о изградњи новог колосека од Старе Пазове до Новог Сада, вредан 338 милиона долара. Михајловићева каже да се мора продужи рок коришћења руског кредита јер упркос томе што је потписан 2008. године, кредит се није користио до 2013.

Железнице Србије и Руска железница сутра потписују уговор о изградњу новог колосека од Старе Пазове до Новог Сада укупне дужине 43 километра. То је део будуће пруге Београд - Будимпешта. 

Гостујући у Дневнику РТС-а, Зорана Михајловић потврдила је да се сутра потписује уговор између Инфраструктуре Железнице и Руске железнице вредан 338 милиона долара, који је део руског кредита.

Према њеним речима, руски кредит је потписан 2008. године и није се користио до формирања Владе Александра Вучића, прецизирајући да се до 2013. године није користио ни један долар кредита.

"Закључењем уговора који сутра потписујемо ми смо практично искористили 80 посто руског кредита. Ми смо прошле године модернизовали преко 120 километара пруге управо из руског кредита, набавили смо многе возове из тог кредита. Дакле, нама је кредит много значајан", рекла је Михајловићева.

Министарка грађевине је истакла да је најсуклпљи кредит који се не користи. 

"Зашто га неки раније нису користили политички су платили цену, грађани су политички платили цену зато што га нисмо користили. Почињемо да градимо нову деоницу и то на делу модернизације пруге Београд-Будимпешта, брзе пруге, којом ће се ићи 160 километара на час", објашњава министарка саобраћаја.

"Очекујемо да све крене својом динамиком", каже Михајловићева.

Према њеним речима, рок мора да се продужи. "Када је потписан 2008. године рок је био децембар 2017. године. Логично је када кренете да кортистите кредит 2013. да не стигнете све да завршите 2017. Два министарства ће морати да се договоре око продужења, то ће отићи на ратификацију у парламент, верујем да неће бити проблема јер је тај кредит Србији обезбедио боље пруге и возове", каже министарка.

Оно на чему инсистира је да не дође до застоја у коришћењу кредита јер би то значило застој у грађевинским радовима на пругама.

Новцем од руског кредита финансираће се и обнова дела пруге Београд-Бар, дужине 77 километара, од Ресника до Ваљева.

Четрдесет година није модернизована барска пруга, кроз нашу земљу пруга је 255 километара, подсећа Михајловићева. Ми крећемо у модернизацију од Ресника до Ваљева, од 77 километара, што кошта 88 милиона долара, каже Михајловићева.

"Ми сада гледамо и тражимо начин да модетрнизујемо остатак барске пруге кроз Србију зато што барска пруга није само одлазак на летовање, она је стратешки важна пруга за повезивање Црне Горе, Италије, Албаније, излазак на луке", каже Михајловићева.

Говорећи о реконструкцији граничног прелаза Батровци, министарка је рекла да радови на обнови завршени и да су показали да Батровци могу да буду и осветљени и уређени.

"Урађен је нови робни терминал, трака за камионе, 25 нових паркинг места. Трудићемо се да то буде и боље наредних година, јер то је најфреквентнији прелаз", закључила је Михајловићева.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво