Иницијални утицај Брегзита на јавни дуг Србије

Британско "не" ЕУ сурвало је фунту, подигло долар – и јавни дуг Србије. Рачуница према подацима Управе за јавни дуг каже – Србија је на крају маја дуговала 24,2 милијарде евра, трећину у доларима – девет милијарди. На дан када су Британци гласали у еврима је износио око осам милијарди, а данас око 200 милиона евра више.

"Највећи ефекат је био првог дана али се већ умирило и мислим да су ти краткорочни ефекти услед саме ове вести о иступању Британије из ЕУ већ негде исцрпљени", каже професор Зоран Грубишић са Београдске банкарске академије.

Брокери се не би кладили на вредност долара према евру прекосутра, али тренд уочавају.

"До краја године очекујемо дефинитивно јачање долара и скок цене злата јер дефинитивно инвеститори у несигурним временима траже сигурне луке у овим активама", објашњава Мирослав Радаковић из "Синтеза инвест групе".

Предвиђа се и раст евра, опонирају други, иако у прогнозе не верују, као ни у велики утицај осцилација на српски дуг.

"О тим валутним осцијалцијама на тржишту не може се говорити о њиховом значајном утицају на јавни дуг. То су још осцијалације поготово између евра и долара, то не утиче битно нити значи да ће се у будућности одигравати у виду некаквогтренда", истиче Миладин Ковачевић, члан Савета гувернера НБС.

"То износи негде око пола процента у односу на БДП и годишњи трошкови камата које ове године треба да платимо што зависи од рочне и валутне структуре нашег јавног дуга и то су оне директне последице, краткорочно гледано", рекао је Грубишић.

У прва четири месеца ове године јавни дуг Србије смањио се у односу на крај 2015. за 570 милиона евра. Више од половине Фискални савет отписао је на позитивни ефекат курсних разлика.

"Оно на шта ми можемо да утичемо и чему ми треба да се окренемо су дугорочни фактори који утичу на раст БДП-а и онда је валутно оптерећење вашег јавног дуга у односу на БДП самим тим мање. То значи – структурне реформе и оно што може да појача привредни капацитет Србије", објаснио је Грубишић.

Народна банка Србије умирује – реаговали су у петак када је референдум на Острву љуљао светско тржиште. Од тада нису, а динар ће сутра бити јачи према евру за 0,2 одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво