Шта кочи крагујевачки "фијат"

Од првих најава о бесцаринском извозу крагујевачког "фијата 500Л" Русима пролази четврта година, а уместо граница газе се само рокови. Уместо очекиваног конкретног договора, са састанка премијера и руског амбасадора – саопштење да има помака у преговорима.

Предлог о покретању процеса унификације трговинског режима између земаља Евроазијске економске уније и Србије, који би коначно требало да буде усвојен у мају ове године, прихваћен је јуче. То ће омогућити деловање радних група Србије и Уније о питању "фијата" и о другим тачкама узајамне трговине.

Евроазијску економску унију чине Русија, Белорусија и Казахстан. Прве две су, каже министар трговине Расим Љајић, већ отвориле врата "фијату" из Крагујевца, али не и Казахстан.

"Казахстан има своју аутомобилску индустрију, а рекли су да имају проблем са извозом својих аутомобила у Русију – свега два аутомобила су прошле године извезли", каже Љајић.

Додаје да је стекао утисак да је то више проблем унутар Уније Русије, Белорусије и Казахстана, а од 1. јануара и Јерменије, него што је однос те уније према Србији.

Како ће још једно одлагање договора о бесцаринском извозу 10.000 возила "фијат 500Л" утицати на њихово пословање у крагујевачком "фијату", не желе да говоре.

Радници су се радовали јер, кажу, имају све мање посла – опада тражња за аутомобилима, па и "фијатов" извоз за 30 одсто.

"За крагујевачку фабрику једино решење је нови модел. Кад радимо пуним капацитетом у три смене, производимо 13.000 месечно. Али у овом тренутку, кад је смањена потражња, нама много значи изналажење новог тржишта", истиче председник Самосталног синдиката ФАС Зоран Марковић.

Економиста Иван Николић каже да је извоз аутомобила на првом месту по извозу производа, али да то не значи и да је битан по нето извозу јер има велику увозну компоненту, а то је за запошљавање добра вест.

"Када говоримо о укупном ефекту, то је већ нешто теже проценити будући да је 'фијат' свих ових година примао велике субвенције које износе и пет милијарди динара годишње", додаје Николић.

По вредности извоза, "фијат" је на првом месту на листи српских извозника, али према нето извозу, када се одбију увозне компоненте, на петој је позицији – после гума, ИТ, смрзнутог воћа и поврћа и лидера – кукуруза.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво