Антић: ЕПС најзначајнији систем српске привреде

Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да је ЕПС без сумње најзначајнији систем укупне српске привреде, а највећа вредност Електропривреде Србије јесу запослени, генерације које су читав свој радни век и све своје знање уткали у наш енергетски систем. Влада Србије ускоро ће именовати вршиоца дужности директора ЕПС- а. До краја године на конкурсу ће изабрати и директора, најавио је Антић.

Александар Антић се захвалио запосленима у ЕПС-у, без којих би све биле "само машине, без покретачког духа" и нагласио да сада ЕПС има чврсту политику, пре свега улагања у екологију и заштиту животне средине.

"Од ове године сви наши блокови имаће електрофилтере, смањивање емисија азотних и сумпорних оксида биће приоритети, и у наредних неколико година заједницама ћемо обезбедити бољу животну средину, а и Србији и ЕПС-у још додатни век наших термокапацитета", нагласио је Антић.

Додао је да термо капацитети остају наш ослонац, уз одговоран приступ и примену најновијих технологија, европских директива, и подвукао да ће влада учинити све да наш енергетски систем остане стабилан, али да то буде засновано на одговорности и одрживом развоју.

Антић је рекао да је и 46. годишњица пуштања у рад првог термо блока значајан тренутак за ЕПС, леп тренутак у коме смо сви заједно, могу да се присете историје и традиције.

"Заиста, када човек посматра историју ЕПС, просто мозе да види укупан развој и напредак Републике Србије, заиста је фасцинантно да је 1956. ТЕ Колубара производила са својих мање од 200 мегавата трећину српске струје, данас ТЕНТ са 2.800 мегавата производи несто више од половине струје, видимо како се Србија развијала, колико је расла у ових нешто више од пет деценија", рекао је Антић.

Сматра да је дефинитивно ЕПС био мотор тог развоја, развијајући себе, читаву мрежу коопераната, са којима је сарађивао свих ових деценија.

"Стога је наша обавеза да наставимо да развијамо електропривреду Србије и ја заиста, када видим да су људи за 15 година изградили све ово у чему се налазимо, а онда ми 25 година као држава и друштво нисмо изградили један велики термоенергетски објекат", рекао је Антић и додао да почиње са изградњом нови термоенергетски блок у Костолцу.

"Морам са поносом да истакнем да ова влада, након три деценије, почиње са изградњом новог термоенеергетског блока у Костолцу Б, снаге 350 мегавата, који ће без дилеме капитално утицати на даљу стабилизацију и развој насег електро енергетског система", истакао је Антић.

Поновио је да се мора истаћи да је ЕПС без сумње најзначајнији систем наше укупне привреде, највећа вредност коју Србија поседује, те да чињеница да је само у децембру месецу ТЕНТ произвео електричне енергије за око 100 милиона евра, а у целој историји ТЕНТ-а за око 30 милијарди евра, говори да овај посао има будућност.

"И ми ћемо га, без икакве дилеме, у будућности развијати", рекао је Антић.

Извршни директор за производњу енергије у ЕПС-у Драган Јовановић рекао је да ће ове године у Огранку ТЕНТ, у два планирана пројекта која су већ почела са реализацијом, бити уложено око 70 милиона евра и да то јасно указује на огроман привредни утицај који ове електране имају на домаћу економију и навео да се ради о капиталном ремонту блока Б2 на ТЕНТ Б и ремонту електрофилтера и дела котла на ТЕ "Морава".

"Чињеница да ће ове године у ТЕНТ у два планирана пројекта која су већ почела да се реализују бити уложено око 70 милиона евра и то јасно указује на тај огроман привредни утицај које електране имају на домаћу економију. Говорим о капиталном ремонту блока Б2 на ТЕНТУ Б као и ремонта котла и угрдње електрофилтера на Термолектрани Морава", рекао је Јовановић. 

Додао је да је, од почетка рада, када је 7. марта 1970. пуштен у рад први блок у ТЕ "Обреновац" од 200 мегавата, само са локације ТЕНТ А, систему испоручено више од 328 милијарди киловат сати електричне енергије, а када се томе придода производња ТЕНТ Б од скоро 242 милијарде киловат сати, долази се до збира од 570 милијарди киловат сати, чија је вредност око 28,5 мијлијарди евра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво