Проблеми са наплатом струје од привреде, грађани плаћају редовно

У сарадњи са Владом, "Електропривреда Србије" је успела да се, како каже за РТС директор те компаније, после тешке 2014. године опорави и започене организационе промене. Тако је, уместо планираног губитка од преко 20 милијарди динара, предузеће прошлу годину завршило са позитивним пословањем. Обрадовић каже и да је ЕПС прошле године, по разним основама, у државну касу уплатио око 65 милијарди динара.

Генерални директор ЕПС-а Александар Обрадовић је, у интервјуу за РТС, рекао да је "Електропривреда Србије" успела да постигне изванредне резултате прошле године. 

- Очекујемо профит на нивоу "ЕПС групе" од три милијарде динара. А за подсећање, наш првобитни план је био да завршимо годину 2015. са губитком од 20 милијарди динара, каже Обрадовић.

Шта је допринело бољем резултату, где се највише уштедело?

- "Електропривреда Србије" је прошла кроз велику реорганизацију у 2015. години. И управо нам је реорганизација омогућила да наш резултат у смањењу трошкова поправимо за читавих 14 милијарди динара. Такође, бржи опоравак од поплава које су биле 2014. нам је уштедело преко шест милијарди динара. Не заборавите да смо сада кренули да радимо набавке централизовано што нам је исто донело уштеду негде око две милијарде динара, истиче Обрадовић.

Колико потрошачи дугују за струју? Знамо да је велики проблем што дугује и привреда, посебно јавна предузећа. Може ли ЕПС то да наплати?

- Хтео би још једном да се захвалим свим грађанима Србије на редовном измирењу дугова. Наша наплата код дела грађана је веома успешна. Ми смо практично на нивоу који одговара региону и ту немамо већих проблема. Међутим, у области привреде имамо проблема. Могу да кажем да у сарадњи са Владом Србије радимо активно на решавању проблема највећих губиташа. Ја сам сигуран да ћемо већ ове године имати резултата у тој области.

Наставља се реорганизација "Електропривреде Србије". Да ли ће 1. јула ЕПС бити Акционарско друштво као што је планирано?

- Тај програм је договорен заједно са Владом Србије и ММФ-ом. Ми смо спремни, припремни радови у тој области већ су у току. Али оно што је најбитније није само формални чин преласка предузећа у Акционарско друштво, ЕПС заиста послује као компанија која је на отвореном тржишту. Сви сегменти нашег пословања су данас отворени за конкуренцију. Ми смо показали да смо као ЕПС група, компанија која може успешно да послује. Ми смо државна компанија и такмичимо се на отвореном тржишту. Због тога кажем, само формални чин преласка у акционарско друштво је један елемент успеха. Али најбитније је да ми можемо да опстанемо на тржишним приципима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво