"Фалкенштајнер" напустио Стару планину

Аустријска групација "Фалкенштајнер" раскинула је уговор о управљању хотелом "Стара планина", повукла пословодство и раднике и поручила да хотел више није део њиховог ланца. Док Аустријанци за раскид окривљују ЈП "Стара планина", министар Расим Љајић каже да је штета за државу огромна.

Из аустријске групације су саопштили да је до раскида дошло услед неиспуњавања обавеза од стране Јавног предузећа "Стара планина", промене директора који је водио хотел на предлог "Фалкенштајнера", те неквалитетног пружања услуга и вођења хотела.

Хотел са четири звездице "Стара планина" отворен је пре четири године. Тада је представљен као један од најсавременијих хотела у Србији, као и највећа "гринфилд" инвестиција у српском туризму у последњих 20 година.

Са "Фалкенштајнером" је потписан уговор о управљању, који је требало да важи још 12 година.

Јавно предузеће "Стара планина" тражи да "Фалкенштајнер" достави отказ уговора и наводи да су њиме предвиђени отказни рокови. Како кажу, интересе предузећа и Србије ће заступати Државно правобранилаштво.

Забринутост због раскида уговора изразио је председник Општине Књажевац Милан Ђокић, који сматра да је "Фалкенштајнер" био добар сигнал за све госте, али и за све будуће инвеститоре, да је Стара планина место где треба и вреди улагати.

"Плашим се, као и сви остали Књажевчани, да, када је у питању развој планинског туризма на Старој планини, ми још увек нисмо дотерали камен до врха брда, и да Стара планина може доживети судбину Црног врха код Бора, уколико се овакве погрешне одлуке наставе и у наредном периоду", каже председник Општине Књажевац. 

Министар туризма Расим Љајић сматра да је штета огромна, како због новца који је требало да буде уложен, тако и због броја туриста које је аустријски ланац довео.

Наиме, Стару планину је у првих десет месеци 2015. посетило 16000 туриста, односно 50 одсто више него лане.

Влада Србије је у изградњу хотела уложила више од 30 милиона евра. "Фалкенштајнер" је требало да на Старој планини изгради шест хотела апартманског типа, са укупно 1.000 кревета.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво