Вујовић: Буџет за 2016. добар за излазак на пут раста и бољитка

Буџет за 2016. годину је добар начин да Србија изађе из 20 година дуге транзиције, каже за РТС министар финансија Душан Вујовић. Додаје да ће уштеде бити остварене повећањем акциза, али и рационализацијом у јавном сектору. Телеком неће избећи реструктурирање, каже Вујовић.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Душан Вујовић је рекао да је данас усвојени буџет за 2016. годину заснован на реалним пројекцијама, где ће друштвени производ у наредној години порасти за 1,75 одсто.

"То значи да ће се у великом делу привреде, а поготово у приватном сектору, повећати плате, а самим тим и потрошње. Повећање од 1,75 одсто је дупло више него ове године, то је излазак из негативне стопе раста", напоменуо је Вујовић.

Министар је подсетио да је то други буџет у програму трогодишњих реформи, подржаним од стране ММФ-а и јавност у Србији и свету.

"Ово је добар пут за Србију да изађе из 20 година дуге транзиције, из 20 година покушаја да извршимо реформе, изађемо на чист пут економског развоја, раста и бољитка", нагласио је министар финансија.

Када је реч о повећању плата и пензија у јануару, Вујовић је рекао да је и првобитни договор био да се подели оно што је остварено.

"Ово повећање је признање за оно што смо остварили реформама и у наредним годинама ћемо остваривати онолико колико можемо себи да приуштимо. Овај буџет је тесан и конзервативно планиран на страни прихода, пошто и ми и ММФ не желимо да идемо више од онога што је реално", указао је Вујовић.

Министар је рекао да смањење дефицита за 0,75 одсто значи да је план да се смањи структурни дефицит.

"Ми смо већ у првој години остварили 2,54 одсто смањења тог дефицита. Тај дефицит се не види у публикацијама које дневно публикујемо. То је дефицит на страни трајних прихода и трајних расхода. Тај дефицит је био резултат рецесије током 2008. и 2012. године", указао је министар.

Према његовим речима, простор за уштеде је у структурним мерама прихода, ма колике оне биле мале.

"Ми нећемо повећавати укупно пореско оптерећење за привреду, за становништво, али ћемо структурним мерама као што су акцизе, смањивање субвенција које нису оправдане повећавати тај простор", истакао је Вујовић и додао да је рационализација у јавном сектору други извор.

Како је рекао, за отпремнине је планирано 15 милијарди а планирано је више него довољно средстава да сви они који желе да оду, имају право на отпремнине.

"Циљ је да они који желе да оду у пензију, добију отпремнину и да имамо млађе, стручније људе, да народ мање плаћа услуге које држава пружа у образовању, здравству...", нагласио је Вујовић.

Говорећи о замеркама Фискалног савета упућених на рачун субвенција, које ће сада бити јавне, министар је додао да је Савет имао само сугестију.

"И иначе постоје подаци који се објављују, гаранције које се налазе између планираног дефицита и фискалног дефицита. Између та два дефицита је око 33 милијарде које се односи на активиране гаранције које су потписиване годинама пре", додао је Вујовић.

Према његовим речима, те гаранције које се односе на Србијагас, бивши ЈАТ. 

У Скупштини се једна од најжешћих расправа водила о буџету за АП Војводину, којој по Уставу припада седам одсто новца из републичког буџета. Министар је рекао да ће Војводина, заправо, добити 8,39 одсто у трансферима.

"Опозиција то не жели да види. Врло је једноставно - сви трансфери који припадају општинама на територији АП Војводине, сви приходи које АП добија за намиривање плата, новац за пруге и мостове, све то иде у буџет АП Војводине", истиче Вујовић.

Када је реч о одустајању од продаје Телекома, министар је поновио да би трансакција била реализована да је цена била боља и да је била изнад лимита који је влада поставила као рационалнан економски циљ.

"План Б за Телеком је да неће избећи реструктурирање, унапређење ефикасности, бољег менаџмента, бољег ширења, праћења технологија у свету тражење бољег места на Балкану", истакао је Вујовић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво