Читај ми!

Влада успешно прошла трећу ревизију ММФ-а, одобрено повећање плата и пензија

Међународни монетарни фонд подигао је прогнозу раста БДП-а Србије за 2015. годину на 0,75 одсто са 0,5 одсто, колико је претходно била прогноза. ММФ је одобрио и повећање плата и пензија у наредној години, а све то након завршетка треће ревизије аранжмана Србије с том међународном финансијском институцијом.

Шеф Мисије ММФ-а за Србију Џејмс Руф рекао је на конференцији за новинаре у Влади Србије да постоји простор за скромно повећање пензија и циљано повећање зарада у јавном сектору.

Саопштење ММФ-а о Србији 

Повећање плата ће бити, како је рекао, делимично финансирано и повећањем акциза на гориво, а како је навео, то мора да буде и слика успеха који је Влада постигла у рационализацији јавног сектора.

"Влада би волела да су та повећања могла да буду већа. Ми се надамо да ће у 2017. и 2018. бити простора за већа повећања, али то ће зависити од даљег напретка у оквиру програма", каже шеф Мисије ММФ-а Џејмс Руф.

"Ми смо програмом дефицита створили простор за умерено повећање пензија и циљано повећање плата у јавном сектору. Детаљи тог програма ће бити саопштени сутра после подне кад се премијер врати с пута и не желимо да улазимо у детаље", каже министар финансија Душан Вујовић.

Од детаља премијер данас открива само то да ће просветари уместо 6.000 добити 7.000 динара једнократне помоћи.

Оцењујући прву годину примене програма за опоравак српске економије, ММФ каже да је постигнуто више од договореног. По четврти пут подижу процену очекиваног раста привреде – за ову годину на 0,75 одсто, а за следећу на 1,75 одсто.

"То за мене представља пресудан сигнал да реформе хватају тло под собом, да реформе не проклизавају, наилазе на одговор приватног сектора, инвеститора, свих оних који ће бити основа за раст, новозапосленост и будући напредак Србије", каже министар Вујовић.

ММФ хвали Владу јер је минус у државној каси 70 милијарди динара мањи од планираног, што решава проблем ненаплативих кредита, због ниске и стабилне инфлације, и за припрему реформе државних предузећа.

"Напредак није био брз колико смо се надали код великих државних енергетских и саобраћајних предузећа. И резултати рационализације у јавном сектору и реформе зарада су мањи него што смо желели", каже шеф Мисије ММФ-а.

Мисија ММФ-а и Влада договориле су се о најважнијим ставкама буџета за наредну годину да би дефицит наставио да се смањује и то за 0,75 одсто, пре свега на основу рационализације државе, обуздавања зарада и пензија и мањих субвенција за пољопривреду и електронске медије.

Оцену Мисије директори Фонда требало би да потврде средином децембра.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво