Читај ми!

Родно буџетирање уводи се у буџетски процес

Од ове године у цео буџетски процес биће уведено родно буџетирање, најавила је посебна саветница потпредседнице Владе Србије и председнице Координационог тела за родну равноправност Зоране Михајловић, Бранка Драшковић.

Посебна саветница потпредседнице Владе Србије и председнице Координационог тела за родну равноправност Зоране Михајловић, Бранка Драшковић каже да се од ове године уводи родно буџетирање у цео буџетски процес.

"Ово је један историјски заиста значајан тренутак", истакла је Драшковићева на
паузи Треће националне конференције женске парламентарне мреже за одборнице из локалних самоуправа.

Како је рекла, од ове године председница Координационог тела Зорана Михајловић и министар финансија Душан Вујовић су за 28 буџетских институција потписали писмо препоруке да се укључе у процес родно одговорног буџетирања.

"Родно одговоран буџет је важан, то није буџет који је посебно за жене и мушкарце, то није буџет у коме се новац дели пола на једне пола на друге, већ се води рачуна да буџетска средства буду у складу са потребама грађана и грађанки овог друштва", истакла је Бранка Драшковић.

Као пример навела је Ужице где је, док је, највећи део средстава углавном ишао сточарству било више мушкараца, а да се касније када је део орјентисан на пољопривреду, укјучило много више жена.

"На том примеру приказано је колико је увођење родно одговорног буџетирања значајно за родну равноправност и економско оснаживање жена", рекла је Драшковићева.

Наводи да Координационо тело има идеју да се пре свега бори и подстиче родну равноправност, а у оквиру тога и бори против насиља над женама и за њихово економско оснаживање.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво