Читај ми!

Банатски двор са милијарду кубика постаје регионални центар

Један од конкретних резултата посете српског премијера Москви је договор о проширењу складишта гаса Банатски двор. Имајући у виду да је Русија обуставила "Јужни ток" и да је градња других гасовода још неизвесна, повећање складишних капацитета Србији доноси сигурност у снабдевању гасом. Ни "Србијагас" ни држава неће се задуживати.

Постојеће складиште у Бантском двору прима 450 милиона кубних метра гаса, а када се прошири достићи ће милијарду кубика. Гаса ће бити не само за домаће потребе, пошто се рачуна да складиште постане регионални снабдевач.

"Када погледате колики ће то бити капацитети, то ће бити скоро једногодишња потрошња садашње потрошње у Србији, тако да ће то бити добри капацитети. Сматрам да ће у тим складиштима и неко други моћи да складишти гас", каже Војислав Велетић, председник Удружења за гас.

Вулетић сматра да ће у тим складиштима и неко други моћи да складишти гас. 

"Проширење складишта Банатски двор заправо је нешто о чему се у Србији прича 30 година и добро је што је коначно кренула озбиљнија прича. Надам се да ће то бити завршено пре него што Руси престану да транспортују гас преко Украјине. То ће обезбедити не само енергетску сигурност Србији већ и могућност да наша земља и 'Србијагас' тај гас могу да понуде региону, односно извоз тог енергента пре свега у зимским месецима, кад гаса нема довољно у Европи", каже Јелица Путниковић из Балкан магазина.

У заједничком српско-руском предузећу "Банатски Двор" кажу да новца за градњу има и да се ни "Србијагас" ни држава неће задуживати.

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић каже да за другу фазу Банатског двора нису потребне никакве државне гаранције и никакав додатни новац, јер они могу сами себе да исфинасирају. 

"Комплетан пројекат Банатског двора са свим компресорима је негде око 70 милиона евра, а добит коју имамо је врло велика", каже Бајатовић.

После потписивања меморандума за проширење Банатског двора, "Србијагас" и "Гаспром" најављују идуће године разматрање и могућности градње складишта у Итебеју.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво