Читај ми!

Просечна зарада у јулу у Србији 45.601 динар

Просечна нето зарада у Србији исплаћена у јулу 2015. износила је 45.601 динар, што је номинално више за 2,3 одсто него претходног месеца, а реално је повећање од 3,2 одсто, саопштио је Републички завод за статистику. Јавни дуг 72,3 одсто БДП-а. Дефицит буџета на крају јула 34,6 милијарди динара.

Заједно са порезима и доприносима просечна зарада је била 62.687 динара и номинално је за 2,3 одсто већа него у јуну, а реално је већа за 3,2 одсто, преноси Бета.

У поређењу са јулом 2014. године, просечна нето зарада номинално је већа за 0,9 одсто и реално мања за 0,1 одсто, док је просечна бруто зарада номинално већа за 0,5 одсто и реално мања за 0,5 одсто.

Просечна нето зарада исплаћена од јануара до јула 2015. године, у поређењу са просечном зарадом исплаћеном у истом прошлогодишњем периоду номинално је мања за 0,2 одсто и реално за 1,5 одсто, а просечна бруто зарада номинално је мања за 0,5 одсто и реално за 1,8 одсто.

Дефицит буџета 34,6 милијарди динара

Дефицит буџета Србије на крају јула износио је 24,2 милијаде динара, а заједно са расходима за пројектне зајмове 34,6 милијарди динара, саопштило је Министарство финансија, преноси Бета.

У јулу су приходи републичког буџета били 85,2 милијарди, а расходи 83 милијарде, тако да је суфицит износио 2,2 милијарде динара.

Порески приходи у јулу износили су 76,6 милијарди динара. Наплата пореза на додату вредност (ПДВ) била је 39,6 милијарди динара, што је месечни рекорд у 2015. години, а од акциза је наплаћено 24,7 милијарди динара.

Непорески приходи износили су 8,4 милијарде, а донације 200 милиона динара.

Расходи буџета, како је саопштено, били су мањи него у јуну углавном због мањег износа за отплату камата. Разлика је делимично ублажена повећањем расхода за социјалну заштиту, због исплате отпремнина радницима предузећа у реструктурирању, већим капиталним издацима и већим издацима по основу гаранција.

Трансфери организацијама обавезног социјалног осигурања (Фонд ПИО, РФЗО, НСЗ и фонд СОВО) износили су 18,7 милијарди динара, а највећи део се односи на дотације за исплату пензија - 16,6 милијарди динара. На исплату плата запосленима утрошено је 18,7 милијарди динара.

На нивоу опште државе буџетски дефцити за седам месеци ове године износио 39,4 милијарди динара, а само у јулу четири милијарде динара.

"Бољи резултат од планираног са приходне стране у највећој мери последица је високе уплате дивиденди и добити јавних предузећа у износу од око 27 милијарди динара. Боља од очекиване је и наплата пореских прихода, пре свега ПДВ-а, акциза на дуванске производе и деривате нафте и доприноса. Са расходне стране највећи ефекат је имало слабо извршење капиталних издатака, као и отпремнина за раднике предузећа у реструктурирању", навело је Министарство финансија.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво