Читај ми!

Србија извози оружје у 60 земаља, који су joj адути

Влада би ускоро требало да разматра нови Закон о производњи наоружања и војне опреме који ће омогућити стране инвестиције у том сектору. Тренутно се извози роба у више од 60 земаља. Половину укупног извоза остварује "Први партизан" у Ужицу.

Српске фабрике наоружања и војне опреме од прошле године редовно плаћају порез, а старе пореске дугове држава ће решити кроз конверзију дуга у државни капитал.

Чак 98 одсто производње ужичке фабрике муниције "Први партизан" се извози, а половина извоза одлази на тржиште Сједињених Америчких Држава.

"Поред три највеће америчке фирме 'Федерал', 'Ремингтон' и 'Винчестер', ми смо упали у групу као четврти, једина страна фирма на америчком тржишту која се може похвалити добрим пласманом и добрим квалитетом", каже директор маркетинга "Првог партизана" Слободан Станић.

И друге фабрике више од 90 одсто производа раде за светско тржиште. У 2012. години уговорено је 460 милиона долара извоза, а прошле године 755 милиона долара.

"Највећи спољнотрговински партнер, односно увозник робе наменске индустрије, јесу Сједињене Државе, традиционално из године у годину, затим је ту Кенија, Бангладеш, Ирак, Алжир", указао је државни секретар Министарства трговине Стеван Никчевић и додао да се највише извози муниција малих, средњих и великих калибара.

Поред муниције, извозни адути су хаубица "нора", ракетни систем "бумбар", школски авион "ласта", беспилотне летелице "врабац" и "пегаз". Један од амбициознијих је уговор са Емиратима, вредан 200 милиона евра о развоју и производњи ракете "алас".

"'Алас' је у завршној фази, извршена су пробна гађања прошле недеље, приказали смо то нашим партнерима из Емирата и полако идемо ка привођењу тог пројекта крају", рекао је министар одбране Братислав Гашић.

С друге стране, фабрике наменске индустрије оптерећују нагомилани порески дугови. На листи највећих дужника су крагујевачка "Застава оружје" и ваљевски "Крушик".

"Министарство одбране ради интензивно, заједно са фабрикама наменске, на томе да се изврши конверзија тог старог дуга у капитал Републике Србије у тим предузећима и да онда можемо да их ослободимо тих дугова и да крену даље да позитивно послују", рекао је министар Гашић.

Генерал-мајор Бојан Зрнић, начелник Управе за одбрамбене технологије Министарства одбране, каже да је на дневном реду нови закон о производњи наоружања и војне опреме који ће омогућити амбијент да се појаве стране директне инвестиције у сектор наменске индустрије, како би постојећа предузећа могла да нађу заинтересоване партнере за оснивање заједничких предузећа у Србији, а где би страни партнер могао да буде већински власник што сада није дозвољено.

За предузећа војне индустрије, која су у већинском државном власништву, нови закон предвиђа могућност приватизације дела тих компанија и то до 49 одсто капитала.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво