Читај ми!

ХПК најављује партнерски однос са Владом

Директор Железаре Бојан Бојковић рекао је за РТС да је суштина предности холандске компаније "ХПК инжењеринг", која ће управљати Железаром, додатни капитал који доноси у челичану. Компанија је изразила спремност да уђе у партнерски однос са Владом, рекао је Бојковић. Представници синдиката кажу да им је ово била последња шанса и да очекују велику одговорност менаџмента и запослених.

Холандски "ХПК инжењеринг" управљаће Железаром, одлучила је Влада Србије. Гостујући у Дневнику РТС-а, Бојан Бојковић је рекао да је суштина предности холандске компаније капитал који доноси у Железару.

Према његовим речима, није у питању инвестиција, већ додатни капитал за сировине које су потребне док се чекају кредитне линије да би се за три-четири месеца покренула друга пећ и управо толико треба капитала.

ХПК је једина компанија која је понудила додатни капитал, који није био обавезан. "За овај тип уговора то је врло неуобичајено. Компанија је изразила спремност да уђе у партнерски однос са Владом Србије. То значи да ако иде добро Железари, иде добро и тој компанији, а ако Железари крене лоше и њима креће лоше, они то гарантују својим личним капиталом", објаснио је Бојковић.

Говорећи о уговору, Бојковић каже да се потписује на три године и може да се раскине ако се појави добар, солидан купац за Железару, тј. ако приватизација може да се изаврши пре тог рока.

Бојковић објашњава да и холандска компанија може да учествује у процесу приватизације.

Све обавезе које се тичу Железаре преузимају нови директори па ће све функције бити дуалне – ХПК ће имати свој менаџмент и Влада ће имати свој менаџмент, и постојаће право супотписа – што значи да менаџменти и ХПК и Владе истовремено могу да потписују све уговоре за набавку и продају, објаснио је директор Железаре.

"У овом процесу, за разлику од процеса приватизације, 'Есмарк' је дао право супотписа и треба рећи да су те две компаније које су ушле у завршницу биле врло близу, међутим, оно што је превагнуло јесте додатни капитал који ХПК доноси", разјаснио је Бојковић.

После потписивања уговора, за формално почињање управљањем морамо да сачекамо три до четири недеље јер је потребно одобрење антимонополске комисије Србије, али и Македоније и осталих тржишта у окружењу, прецизирао је Бојковић.

Након тога, како каже Бојковић, очекује се долазак менаџмента у периоду од месец – месец и по јер сви раде у великим системима и имају своје отказне рокове.

"Уговорна обавеза ХПК је да се профит практично очекује у року од шест месеци, али ми га очекујемо и раније", рекао је Бојковић.

Према његовим речима, и представници синдиката и радници показали су велико економско знање – размишљали су пре свега о будућности.

"Имали су понуду да се плате повећају 25 одсто, међутим, прихватили су ову понуду где ће добити повећање плата од 10 одсто, али дугорочност целог пројекта је много извеснија. Могућност повећања од 10 одсто је загарантована, а, ако дође до природног одлива, ХПК се обавезује да запосли нове, младе, људе", рекао је Бојковић.

Синиша Прелић, председник Самосталног синдиката Железаре, каже да им је то била последња шанса.

Саша Чолић из Асоцијације самосталних и независних синдиката истиче да радници имају чему да се радују и да виде "светлост на крају тунела".

Милета Гујаничић, председник Независног синдиката металаца Железаре, каже да су прихватили реалну опцију и да очекује да ће и менаџмент и запослени надаље бити одговорни.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво