Читај ми!

Светска банка: Раст српске привреде 2016

Према најновијем извештају Светске банке, привреда Србије ће после прошлогодишњег негативног привредног раста од минус два одсто, ове године регистровати негативни раст од минус 0,5 одсто, при чему је прогнозиран раст светске привреде од три одсто. Зорана Михајловић каже да би Србија у 2015. требало да напредује за најмање 50 места на ранг листи Светске банке.

Према извештају Светске банке за регион југоисточне Европе, Србија ће у 2016. забележити привредни раст од 1,5 одсто, преноси Танјуг.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић рекла је да би Србија у 2015. требало да напредује за најмање 50 места на ранг листи Светске банке "Doing business" о условима пословања.

"Већ самим Законом о планирању и изградњи Србија се сасвим сигурно помера најмање за педесетак места", рекла је Михајловић Танјугу, после прве седнице Радне групе за дефинисање конкретних мера за унапређење позиције Србије на листи Светске банке.

На најновијој листи Светске банке, Србија се налази на 91. месту по условима пословања, што је за 14 места ниже него у претходном извештају.

Михајловићева је објаснила је да ће се Радна група бавити свим законским и подзаконским актима за стварање бољих услова пословања.

"У ствари Србија просто жели и хоће, а ми мислимо да може, да се поправи на свим оним листама, од листе Светске банке до свих осталих листа, да се просто поправимо, да не будемо последњи или при крају", казала је она.

У том смислу, како је додала, "сва министарства ће имати одређене обавезе, а то значи да направе одређене измене закона или подзаконских аката, или просто да тај такозвани велики број процедура и прописа објединимо, учинимо мањим, а да не говоримо о разним таксама и накнадама, које инвеститори плаћају".

Потпредседница Владе, која је и председавајући Радне групе, истакла је да је основни циљ читавог посла на смањењу и поједностављењу административних процедура и законских прописа да сви они који овде улажу, било да су домаћи или страни инвеститори, знају данас, "али и за пет и за 10 година, шта и како значи пословати у Србији".

На састанку су већ утврђене обавезе одређених министарстава и дат им је рок да за 10 дана изађу са конкретним предлозима о којима ће се расправљати на наредној седници Радне групе, заједно са представницима страних инвеститора, Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) и финасијских организација.

На том састанку ће бити размотрена могућност да се већ у наредних месец дана израде предлози измена закона, како би на наредним листама међународних организација Србија била земља која је направила много позитивних корака, најавила је Михајловићева.

У земљама региона Светска банка ове године очекује привредни раст Хрватске од 0,5 одсто у овој и 1,2 одсто у 2016. години, за Црну Гору предвиђа привредни раст од 3,4 одсто, односно 2,9 одсто у наредној години, за Босну и Херцеговину раст од 1,5 одсто у овој и 2,5 одсто у 2016. години. БДП Македоније ће, према пројекцијама банке, порасти 3,5 одсто у 2015. и 3,8 одсто у 2016. години, а Албаније 3,0 одсто у овој и 4,0 одсто у 2016. години. 

У региону ће ове године спољна тражња остати кључни покретач привредног раста, док ће потрошачко и пословно поверење остати слабо због очекиване политичке неизвесности, хронично високе стопе незапослености, али и даље слабашног банкарског система погођеног високим обимом ненаплативих зајмова.

Наслеђени проблеми попут високог фискалног дефицита и јавног дуга су, према извештају Светске банке, смањили фискални простор у једном броју земаља, нарочито у региону југоисточне Европе (Албанији, Србији и Македонији), док су досадашњи напори тих земаља за смањење јавне потрошње били пре свега фокусирани на резање капиталних инвестиција, а не на решавање структурних проблема.

Према извештају Светске банке, привредни раст у региону Европе и Централне Азије је прошле године био нижи од очекиваног, односно 2,4 одсто, као последица слабашног опоравка у еврозони и стагнације у Русији. Процене су да ће се раст у овом региону опоравити на 3,0 одсто у 2015. години, и на 3,8 одсто у периоду 2016/2017. године.

Светска банка такође прогнозира убрзање привредног раста за земље у развоју, који ће бити подстакнут падом цена нафте. Према проценама те међународне институције, раст БДП-а земаља у развоју ће ове године достићи 4,8 одсто, што је пораст са прошлогодишња 4,4 одсто, док ће у наредној години порасти за 5,3 одсто.

За светску привреду у целини банка прогнозира раст од три одсто у овој години, од 3,3 одсто у 2016. Требало би да 2017. незнатно да успори, на 3,2 посто.

Опоравак је неравномеран, констатују у Светској банци, указујући на све бржи раст у америчкој и британској привреди, које бележе опоравак тржишта рада и наставак благе монетарне политике.

С друге стране, привредне активности у еврозони и Јапану непрекидно посрћу, притиснуте наслеђем финансијске кризе. Притом у Светској банци упозоравају да би продужена стагнација односно дефлација у еврозони или Јапану могла да закочи и светски привредни раст.

Као један од ризика по глобални привредни раст издвајају и могући притисак ниских цена нафте на биланс земаља произвођача док би земље потрошачи могле од њега да имају  користи.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво