Читај ми!

Локалне самоуправе на удару ЕПС-а

Поред грађана и привреде, локалне самоуправе широм Србије велики су дужници за струју. У "ЕПС Снабдевању" кажу да су искључења стална и да нема селекције дужника. Многи, не само предузећа јавне расвете, већ и локални комуналци, кажу надлежни, рачуне не плаћају годинама.

У Нишу су улице поново осветљене јер је уплаћена половина дуга. Са министром енергетике и представницима ЕПС-а градске власти су се договориле да остатак дуга плате у наредних десет дана.

Заменик градоначелник Ниша Љубивоје Славковић каже да су јавне финасије у граду у критичној ситуацији.

"Оно што је моја замерка Министарству и 'Електропривреди Србије' је што не може нешто што је 25 година било предмет социјале да се реши за пола године", истиче Славковић.

Мрачне улице биле су и у Врању, Лесковцу, Прокупљу, Мерошини, Смедеревској Паланци... Истовремено, ти градови су пример да решење за дуговање  може да се нађе.

Председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић наводи да су потписали репрограм за плаћање дуга на више месечних рата. "Ми сада редовно измирујемо обавезе по основу репрограма и текуће потрошње", додаје Пауновић.

Новица Николић из Дирекције за урбанизам и изградњу Лесковца каже да је репрограм потписан између града Лесковца и "Електродистрибуције", с обзиром на то да Дирекција нема своја средства на рачуну, па се све ради у сарадњи са градом односно градоначелником.

Удружења потрошача позивају на поштовање законом регулисане колективне заштите потрошача, јер за нека дуговања грађани нису одговорни.

"Грађани односно потрошачи не би требало да плаћају туђе грешке и да не буду ускраћени за не само потрошачка, већ и људска права", истиче Зоран Николић из Националне организације за заштиту потрошача.

Витална постројења поштеђена искључења

Надлежни поручују да ће струје бити, али и да она мора да се плаћа, подсећајући да многа градска предузећа рачуне не плаћају годинама. Тврде да воде рачуна да код искључења не угрозе снабдеваче од виталног значаја.

Уколико, рецимо, водовод дугује, не искључујемо постројења за производњу воде, али ћемо обуставити електричну енергију у управној згради, напомиње в. д. директора "ЕПС Снабдевања" Жељко Марковић.

Искључења се настављају, па локалне самоуправе морају да уведу више реда у наплату потраживања својих комуналних предузећа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво