Крстарење Дунавом до Ђердапа

Дунав повезује Србију са многим земљама ЕУ, међу којима су и неке од најбогатијих. На светским сајмовима туризма, подунавске државе се осим на националним штандовима, заједно представљају и на дунавском штанду. После вишегодишње стагнације, туризам на Дунаву у Србији доживљава ренесансу.

Некада су средњошколци ишли на екскурзију хидробусом од Београда до Кладова. То је било пре скоро 30 година. Онда смо на Дунав заборавили, а у његовим лепотама су наставили да уживају страни туристи на страним бродовима. Ове године ће и домаћи туристи поново запловити Дунавом, сваког викенда све до краја лета. Прво путовање окупило је све саме светске путнике.

"Обишао сам много држава. Скоро сам због неких пријатеља правио списак. Седамдесет држава сам обишао, али Србију смештам усред срца", каже Милан Ракочевић.

Нада Пилиповић препоручује сваком човеку да дође и да ужива.

"Никад није било овако лепо као што је сад. Никла су нова етно-села, као што је ово код господина Жике и мислим да су сви који су овде - одушевљени и сви кажу да ће доћи поново", каже Слободан Мићић из Туристичке агенције "Кон Тики".

Током тродневне туристичке туре бродом, обилазе се тврђава Рам, Смедеревска и Голубачка тврђава. Одлази се и до Лепенског вира, Виминацијума, Рајачких пимница, капетан Мишиног брега.

"Интересовање је и за наредне викенде веома велико, тако да смо већ распродали овај следећи викенд, а увелико продајемо 8. и 15. август. Мислим да ће целог лета брод радити пуним капацитетом", каже Милета Аџић, директор "ХТП плаже".

На целом току, Дунав је најшири у Србији и то код Голупца, скоро четири километра. У теснацима Ђердапске клисуре је и најужи, а ту су измерене и највеће дубине - 90 метара.

Дунав протиче кроз десет држава, али је у Србији најлепши. У то се увере сви страни туристи који Дунавом плове од Немачке до Црног мора, а ми то одувек знамо.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво