Читај ми!

Центрогас гради Јужни ток кроз Србију

Компаније "Јужни ток Србија" и "Центрогас" из Русије потписале су Уговор о изградњи деонице магистралног гасовода "Јужни ток" кроз Србију, вредан око 2,1 милијарду евра. "Центрогас" је победио на тендеру који је компанија "Јужни ток Србија" расписала за извођача радова на српској деоници гасовода.

Уговор су потписали директори "Јужног тока Србија" Душан Бајатовић и Александар Сиромјатин, са генералним директором "Центрогаса" Станиславом Аникејевом, а после потписивања су поручили да је ово историјски дан за српску енергетику.  

"Центрогас" је "Гаспромова" ћерка компанија и градиће 420 километара "Јужног тока" кроз Србију. Сав финансијски ризик изградње према Уговору сноси компанија "Гаспром".

"Ми га овде препознајемо као кључ у руке, што значи да ће сав ризик за изградњу 'Јужног тока' сносити наши пријатељи из Русије", рекао је Душан Бајатовић.

Он истиче да новац даје "Гаспром", што у пракси значи да ће сав финансијски ризик сносити та компанија.

"Без обзира на то што руска страна сноси све ризике и даје новац, неће бити никаквих промена у управљачким правима српске стране у компанији", рекао је Бајатовић.

"Уговор означава крај двогодишњег рада и "Србијагас" и "Гаспром" учиниће све да Србија постане гасно чвориште. Изабрали смо компанију која може најквалитетније да ради овај посао јер има 40 година искуства на градњи гасовода", рекао је Александар Сиромјатин.

Према његовим речима, први гас ће, према плану, потећи до краја 2016. године.

Наредних недеља почеће велики послови, набавка опреме, тендери за цеви. Али најважније је што се извођач радова уговором обавезао да ће у изградњи ангажовати српска предузећа.

"Учинићемо све да максимално поштујемо рокове које је наручилац радова поставио. Рачунамо да ће српске компаније, посебно грађевинске, које су признате у тој области, учествовати у изградњи 'Јужног тока'", рекао је Станислав Аникијев, директор "Центрогаса".

За "Јужни ток" кроз Србију већ је урађен идејни пројекат, имају и локацијску дозволу, а следи прибављање грађевинске дозволе за целу трасу.

Откуп земљишта је почео и обећавају да ће новац бити исплаћен свим грађанима кроз чија имања гасовод буде пролазио.

Бајатовић је после церемоније потписивања уговора посебно захвалио председнику Руске Федерације Владимиру Путину и премијеру Србије Александру Вучићу, који су, како је рекао, помогли да се реше нека отворена питања, што је омогућило потписивање тог уговора.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво