Читај ми!

Српски патент за одбрану од поплава

После мајских поплава и надлежни и грађани траже одговор на питање како се најбоље одбранити. Проналазач и инжењер хидротехнике Раде Милутиновић из Новог Сада тврди да има решење - направио је мобилну заштиту од поплава као замену за тоне насипа. Патент је заштитио и чека купце.

Раде је свој изум за заштиту од поплава назвао - Универзални систем "Л", јер су бетонске плоче у облику тог латиничног слова. Пробна серија на тестирању се показала као стабилна одбрана па проналазач гарантује да је његов патент штит од изливања воде.

"То се поставља на сувом, али је најбоље на чврстој подлози. Може се постављати на кејским зидовима, на пристаништима, стазама за шетњу, на постојећим насипима - то је најбоље, али и на другим, мекшим земљаним подлогама", објашњава Раде Милутиновић.

Ти бетонски браници тешки су 870 килограма а високи метар и двадесет центиметара, али по потреби могу бити и дужи, и шири, и тежи. Лако се монтирају и чувају.

"Ја сам разрадио много система ускладиштења. Они могу да буду укопани у земљу тако да их уопште не видите, а када затреба само их извадите. Нигде не сметају. Друго, када би се он ставио у други положај, од њега направите клупу", каже Милутиновић.

Стручњаци се слажу да је његова примена могућа, али да има и ограничења.

"Овакви мобилни системи могу брзо и лако да се инсталирају и да у одређеном тренутку ефикасно заштите делове насеља, инфраструктуру и споменике културе од поплава. Морам да нагласим да је на неуређеним токовима и бујицама овакав систем неупотребљив", каже Милутин Стефановић из Института за водопривреду "Јарослав Черни".

Међутим, проналазач истиче да је његов систем заштите од поплава управо за бујичне реке, јер је, како каже, код бујичних река проблем кратко време за одбрану. Примену патента диктира и цена, јер је заштита од поплава огроман финансијски издатак и за државу, а посебно за локалне самоуправе. Страни системи заштита које имамо у Голупцу и Новом Саду заиста су скупи.

"Ако имамо домаћу технологију зашто бисмо узимали мобилне системе за одбрану од поплава страних произвођача који су неупоредиво скупљи. Систем који је примењен у Новом Саду у дужини од 700 метара коштао је 670.000 евра и финансиран је средстава Светске банке", каже Милутин Стефановић. 

Милутиновић наводи да је његов систем знатно јефтинији од других мобилних система за одбрану од поплава.

"Одмах да вам кажем - цена ће зависити од тога колико неко наручи. Ако неко наручи 10 метара то је једна цена, али ако се наручи километар - два километра друга је цена", каже Милутиновић.

Патент је за сада ускладиштен у Раковици и чека купце. А наш проналазач се спрема за сајам иновација у Хамбургу, у новембру, где ће га презентовати светској јавности.

Раде је члан Српске академије изумитеља и научника, његов патент одобрио је Завод за интелектуалну својину, а заштићен је и у Европи. Проналазач поручује да би применом патента упослио и локална предузећа, јер би производњу организовао тамо где би га и постављао.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво