Tак: Могућ кредит Србији од 250 милиона долара

Кредит Светске банке од 250 милиона долара за подршку српског Буџета могао би постати доступан већ у септембру ове године, уколико Влада Србије што пре реши проблем предузећа у реструктурирању, рекла је потпредседница Светске банке Лора Так.

Она је навела да је то важан услов за одобравање тог кредита Србији и да управо зато, како је рекла, Светска банка пожурује премијера Александра Вучића да што пре реши проблем тих предузећа, преноси Танјуг.

Реч је о 157 предузећа у реструктурирању која представљају, како каже, значајан трошак државе и велику обавезу.

"Недавне измене Закона о приватизацији су добар први корак у решавању овог проблема. Сада је тежи део посла да се припреми план за свако предузеће понаособ, У решавању тог проблема, биће важно да се осигура да радници који остану без посла добију фер компензацију кроз отпремнине", каже Так.

"Разговарали смо с Владом Србије о том пакету и идеја је да кредитно подржимо буџет, али су најпре потребе две ствари - чврст макрофискални оквир и реформе", рекла је Так која је ове седмице боравила у дводневној посети Београду.

Према њеним речима, било би добро да Србија има и аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ). Аранжман, тврди, није услов за кредит, али су у неку руку то паралелни процеси.

"Оно што ММФ тражи да би потписао аранжман је стабилна макроекономска и одржива фискална ситуација. То је уједно и наш захтев. Дакле, аранжман није услов за наш кредит, али је пожељан", објашњава Так и наводи да су представници Светске банке са премијером Вучићем разговарали и о кредиту намењеном развоју раста и конкурентности који би се фокусирао на пословно окружење.

Она је, међуитм, навела да на макрофискалној страни Србија још није испунила услове.

"Ако претпоставимо да ће се према првобитном плану владе реформски закони наћи у Скупштини током лета и да ће се ући у реформе, и кредит од 250 милиона би могао да буде одобрен Србији у септембру", наводи она.

Так је поручила да је Светска банка уверена да ће реформе убрзати економски раст и подршку ЕУ интеграцијама Србије.

"Понудили смо премијеру (Вучићу) подршку за све кораке у спровођењу реформи. Влада мора да реагује брзо и одлучно, јер су структурне реформе и фискална консолидација хитне. Консолидаија ће помоћи да се смањи јавни дуг, али влада такође мора да обрати пажњу и на гаранције, које такође захтевају одвајање средстава из Буџета. За Владу је важно да избегне да даје гаранције убудуће", оценила је она.

Она се осврнула и на најављено смањивање плата у јавном сектору, рекавши да је то такође критична тачка, као и ниво услуга државе.

Так је навела и да влада мора да спроведе бројне реформе како би побољшала конкурентност, попут бржег издавања грађевинских дозвола, спровођења уговора, по којима је Србија на листи Светске банке "Дуинг бизнис" ниско рангирана.

"Без таквих реформи, биће тешко да Србија привуче инвестиције неопходне да убрзају економски раст", категорична је Так.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво