Читај ми!

Незапослени динарски милионери

Међу динарским милионерима, који су били на удару додатног опорезивања претходне године, било је више од 2.000 инжењера, нешто мање економиста, универзитетских професора. Ипак, најзанимљивије је да је чак 40 грађана милионера навело да су незапослени.

Грађани који су у прошлој години зарадили више од два милиона и 185 хиљада динара, односно у просеку изнад 182.000 месечно - обавезни су да то пријаве порезницима ради додатног опорезивања.

Претходне године рок за подношење пријава истицао је у марту, а ове године - 15. маја.

У марту прошле године, динарски милионери су последњег дана за пријаву пореза на примања чекали у реду. Ове године рок за пријаву је промењен, али навике нису.

Драган Агатуновић из Пореске управе рекао је да у овом тренутку физичка лица још нису почела са подношењем пријава Пореској управи, и да очекују да ће пријаве бити подношене у току априла, крајем априла и у првој половини маја.

Претходне године око 19.000 грађана било је на удару додатног опорезивања. Иако они који добро зарађују немају обавезу да у Пореској пријави наведу чиме се баве, већина то уради.

Тако знамо да је међу динарским милионерима, претходне године било више од 2.000 инжењера, нешто мање економиста, готово хиљаду универзитетских професора а знатно мање правника, менаџера, директора, лекара.

Ипак, најзанимљивије је то да је чак 40 грађана милионера навело да су незапослени.

Није искључено, кажу стручњаци, да је неко од њих, иако је толико зарадио, остао без посла или је реч о ауторским уговорима, зарадама спортиста, на естради.

Економиста Малиша Ђукић рекао је да су поред зараде ту и приходи од капитала, па с тим у вези ако је неко власник неке некретнине коју изнајмљује, може тако да оствари приход.

Према његовим речима, ако је грађанин своја средства уложио у акције и обвезнице, може добити дивиденду или камату, а то се такође узима у обзир.

Поред чињенице да све који су зарадили троструки просечан доходак опорезују са десет одсто, а веће приходе чак са 15 одсто, порезници су унакрсном провером дошли и до оних који таква примања нису пријавили.

Драган Агатуновић из Пореске управе рекао је да је та институција у 2013. години открила 841 физичко лице које је требало а није поднело пријаву, и утврдила порез од 205 милиона динара.

Наплатом пореза и казни за непријављивање прихода, које се крећу од 5.000 до 50.000 динара, у републички буџет прошле године стигло је око четири милијарде динара.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво