Читај ми!

Синдикати: Закон о раду штетан за раднике

Закон о раду нанеће велику штету радницима, оценили председници два репрезентативна синдиката. Прикриће пљачкашке приватизације из прошлости и трајно елиминисати утицај синдиката, изнето је на заједничкој конференцији за новинаре.

Предложени закон о раду нанео би велику штету радницима у Србији, служио би за "прикривање трагова пљачкашке приватизације предузећа", а његово усвајање довело би до хаоса у Србији, оценили су Савез самосталних синдиката Србије и УГС "Независност".

Председник "Независности" Бранислав Чанак рекао је на конференцији за новинаре да је први потпредседник Владе Србије Александар Вучић неколико пута оценио да је приватизација у Србији била "пљачкашка".

"Његов некадашњи саветник Синиша Мали, сада председник Привременог органа Београда, у то време је био директор (Центра за тендере) у Агенцији за приватизацију, и сада је награђен да донесе закон који ће све то да сакрије", рекао је Чанак.

Према његовим речима, измењени Закон о раду доноси се "да би прикрио трагове из прошлости и трајно елиминисао синдикате" што је "опасан сигнал за будућност Србије".

Да се нови закон о раду доноси да би "прикрио трагове пљачкашке приватизације", по Чанковим речима, говори и то што се од јула ове године Америчка привредна комора и Савез страних инвеститора не оглашавају о том закону.

"На наше бројне позиве да нас бар они убеде у корист тог закона, они се не одазивају, па је моја оцена да су схватили какве наказне намере има закон о раду", истакао је Чанак.

Додао је да нико од предлагача закона не уме да објасни чему он служи, и оценио да је тај закон "правничка срамота" Министарства рада.

"То је скандалозно, апсолутно незнање - и правничко, и економско. Када би тако нешто написао студент правног факултета, преусмерили би га у шнајдере, јер није за тај посао", оценио је Чанак.

Закон о раду, по његовим речима, мора да буде усклађен с привредом земље, а оно што је предложено, није усклађено ни с проценом да ће идуће године привредни раст у Србији бити једва један одсто.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Љубисав Орбовић сматра да ће мали број људи бити заинтересован за јавну расправу о Нацрту измена Закона о раду, јер се она одржава у време празника - од 18. децембра до 10. јануара.

По плану Министарства рада, јавне расправе ће бити 20. децембра у Новом Саду, 23. децембра у Крагујевцу и 26. децембра у Београду.

"Од 150 измењених чланова закона, нема ниједног који говори о неком бољитку, само десетак се односи на неко техничко побољшање, али све остало је смањење права запослених", рекао је Орбовић.

Синдикати су на конференцији оценили да Нацрт измена Закона о раду не може да се поправи, те је неопходно писати нови, а синдикати ће, како су додали, у томе радо учествовати.

Како су проценила два репрезентативна синдиката, предложени прописи о раду умањили би примања за минули рад за 10,3 одсто, боловање од 30 дана биће мање плаћено 42,4 одсто, повреда на раду мања за 21,2 одсто, а годишњи одмор од 30 дана биће плаћен мање за 38,4 одсто.

Ти синдикати су најавили да ће организовати масовни протест испред Скупштине Србије уколико буде одлучено да спорни закон уђе у скупштинску процедуру.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво