Читај ми!

Пројекат "Београд на води"

Београд би требало да добије нови изглед и нове приходе кроз пројекат "Београд на води". Да би се Београд спустио на воду, нису довољне само козметичке измене приобаља, већ треба изместити железничку и аутобуску станицу и решити проблем земљишта, на шта се годинама чека и за шта је нађен новац.

Према најавама из Владе Србије, Београд би кроз пројекат "Београд на води" требало да добије нови изглед, који ће му донети и нове приходе. Током разговора са шеиком Мухамедом бин Заједом, уговорена је инвестиција од 3,1 милијарде евра. Своје виђење тог пројекта представио је и Мухамед Алабар, човек који је изградио највећи део Дубаија и Абу Дабија.

У граду верују да ће одраз Београда у Сави бити јаснији, и то на површини од Старог железничког до Бранковог моста, односно на око милион и по квадратних метара.

Председник Привременог већа Београда Синиша Мали каже да је цео пројекат рађен по узору на градове који су сличног положаја као Београд - налазе се на рекама. То су Копенхаген, Линц, Манчестер.

"То је пројекат који уколико се реализује у многоме може да допринесе развоју Србије, а Београда поготово", објашњава Мали.

Да би се Београд спустио на воду, нису довољне само козметичке измене приобаља, већ треба изместити железничку и аутобуску станицу и решити проблем земљишта, на шта се годинама чека, а за шта је новац нађен.

У државном власништву је 95 одсто земљишта, а осталих пет одсто биће регулисано кроз експропријацију, када тај пројекат буде проглашен Пројектом од националног значаја, тврде у градској управи.

Синиша Мали каже да је план да се ради по фазама, а према његовим речима, прва фаза која подразумева изградњу великог тржног центра, не захтева ништа осим завршетка Прокопа.

"Може да крене већ крајем следеће године. Ради се о пројекту који би трајао неколико година", истиче Мали.

На десној обали Саве предвиђен је део за хотеле, пословну зону, стамбени простор и спортске центре. Они који раде на пројекту тврде да ће, иако је план за изградњу дошао преко границе, "Београд на води" ангажовати домаћу снагу - од факултета до градилишта.

Директор пројекта "Београд на води" Срђан Рупар напомиње да је то највећи потез за Србију, пошто ће и пројектовати и градити српске фирме.

"Говорим о милион и по квадратних метара нових површина и простору од око 90 хектара који треба инфраструктурно опремити, а то су, саобраћајнице, пешачке стазе присупне стазе, бициклистичке стазе, велике зелене површине", каже Рупер.

Као кључни адут, по коме ће се тај план разликовати од претходних, у Граду виде сагласност са Владом, увезену идеју која је потврђена, али и новац, који је, кажу, известан.

Идеја о промени намене и изгледа тог дела Београда стара је неколико деценија и за то време мењала је и називе.

После 2000. године власти су намеравале да изграде Савски амфитеатар, а последњих година активно се говори о Београду на води. И државно и градско руководство верују да су близу том циљу.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво