Читај ми!

ИТ сектор у "мрежи" економских мера

После повећања ПДВ-а на ИТ опрему, продавци очекују смањење продаје и до 20 одсто. Истовремено, држава од ПДВ-а очекује 2,5 пута више новца у буџету. Аналитичари упозоравају да укупно тржиште ИТ опреме стагнира и да ће ове године бити благо негативно. Повећање ПДВ-а можда у мањој мери успори напредак тог тржишта, кажу у Министарству телекомуникација.

Од првог јануара, ПДВ на рачунарску опрему повећава се са осам на 20 одсто, то је једна од мера које треба да допринесу смањењу буџетског дефицита и финансијској стабилности земље. Међутим, питање је и да ли ће и на који начин то погодити ИТ сектор, који је држава прогласила стратешким.

Уместо географске карте у Средњој школи за информационе технологије у Београду, користи се "Гугл земља", а историја се учи уз помоћ анимација и видео-игрица.

"Добро што имамо приступ свим лекцијама које смо радили на часу. Лакше нам је, то можемо да поновимо код куће", прича ученик те школе.

Нова мера погодиће све који желе да следе пут ове школе, али и свакога ко би хтео да набави рачунар.

Број људи који га користе у Србији расте, али око 41 одсто становништва компјутер никада није користило. Повећање ПДВ-а, осим купаца, осетиће и продавци.

"Доћи ће до поскупљења од неких 12 посто, када се повећа ПДВ. Реално је очекивати да ће продаја пасти за 10 до 20 одсто, јер рачунари који сада коштају 54.000 коштаће 60.000", објашњава продавац рачунарске опреме Слободан Шијан.

Влада је развој ИТ сектора означила као један од приоритета и пречицу за економски опоравак.

Процењује се да је вредност тог тржишта прошле године достигла 400 милиона евра и да и даље расте. Србија, међутим, улаже свега 60 евра по глави становника, што је на нивоу Бугарске и Румуније.

ИТ аналитичар Милован Матијевић каже да одређени сегменти расту, попут паметних телефона и таблета, али укупно тржиште стагнира.

"Ове године ће бити благо негативно, без обзира на ову меру. Ова мера можда подстакне да се до краја године одређене куповине обаве унапред, да то тржиште буде изгледало виталније, али ће за поседицу имати пад у првој половини године", каже Матијевић и истиче да то значи гашење неколико десетина ИТ трговина.

Држава, међутим, има своју рачуницу - од ПДВ-а очекују 2,5 пута више новца у буџету. Следеће године, како нам је речено у Министарству финансија, требало би да се прикупи око милијарду динара.

Помоћник министра трговине и телекомуникација Небојша Васиљевић оцењује да је то болна мера која се морала донети.

"Повећање ПДВ-а увек, с једне стране, попуњава буџет, али с друге стране оптерећује ИТ сектор, а можда у мањој мери и успорава његов напредак", наводи Васиљевић.

Иако у земљама ЕУ важе сличне пореске стопе, постоје друге олакшице при увозу робе. За чланице Светске трговинске организације царинска стопа је нула, док је у Србији од један до 18 процената.

Ове године у Србији је била велика потражња за таблет уређајима. Тражени су пи-си рачунари и лаптопови за које интересовање у свету опада. Ипак, код нас су најпродаванији били 2007, годину пре избијања светске економске кризе.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво